Dnevnik jedne filmofilke: 01/2024

Moj cilj za 2024. godinu jeste da odgledam 100 filmova.
Od kako sam upisala fakultet sva moja pažnja je otišla na serije – od kojih su neke odlične, a neke služe samo da popune tišinu u sobi. U odnosu na period srednje škole broj filmova koje sam odgledala znatno je opao, zato sam sebi rekla da ovde godine hoću da odgledam 100 filmova, što znači 8,333 filmova mesečno. Zato želim da vas, drage čitaoce, povedem sa sobom na ovu avanturu. Pošto se januar završio, evo mala reportaža:

Ljubav i moda, 1960, Ljubomir Radičević

Ovaj film je poznat po tome što Beba Lončar vozi svoju vespicu po Beogradu davnih 1950ih godina. Simpatičan film da se opustiš i uživaš u estetici i modi. Pored vizuelnih lepota možeš da uživaš u domaćim šlagerima kao što je „Devojko mala„. Poenta filma jeste, da bi studenti prikupili novac za vazduhoplovnu sekciju organizuju modnu reviju za preduzeće „Jugošik“. Ljubav, komedija i moda iz Jugoslavije sredinom XX veka.


Munje: Opet!, 2023, Radivoje Andrić

Iskreno, ovaj film sam slučajno gledala jer je bio na TV-u posle Nove godine. Film kao film nije ništa specijalno, radi na nostalgiju prvobitnog filma. Vladimir Kovačević kao Gile je za mene izvukao film. Jeste da je sporedan lik, ali jedini put kada sam se smejala jeste kad je on bio u sceni.


When Evil Lurks, 2023, Demián Rugna

Za ovaj film sam imala visoka očekivanja jer su svuda hvalili po društvenim mrežama. Argentinski horor film fokusiran je na gradić u kome dva brata saznaju demon pokušava da se rodi na zemlji i pokušavaju to da spreče. Ispostavilo se da će visoka očekivanja biti problem – film kreće jako i drži pažnju do polovine, uvlači u priču i horor koji zahvata taj mali grad… ali onda radnja kreće da usporava, priča se gubi, postaje sve manje jasno – i na kraju sam ga jedva završila jer me kraj više nije ni interesovao.


Georgia Rule, 2007, Garry Marshall

Malo upozorenje zbog sadržaja koji sledi – ovaj film pokazuje destruktivne posledice alkohola i seksualnog nasilja u porodici.
Postava filma je genijalna – Lindsay Lohan, Felicity Huffman i Jane Fonda. Preporučujem ovaj film zbog načina na koji se prikazuju posledice nezdrave i opasne atmosfere u porodici, ali neću reći puno da ne spojlujem film i način kako se odvija radnja i podrška koju baba pruža svojoj unuci i ćerki – nakon što unuka dolazi da bude preko leta kod nje zbog svog destruktivnog ponašanja.


White Oleander, 2002, Peter Kosminsky

Ponovo moram da stavim trigger warning – fokus ovog filam je odnos između majke i ćerke, nakon što majka završi u zatvoru. Prikazuje nam se život tinejdžerke u različitim starateljskim domovima i domovima za nezbrinutu decu kao i veoma nezdrav odnos koji imaju majka i ćerka.
Za moje standarde – ovo je fenomenalan film, a kasnije sam saznala sam i da je film nastao na osnovu knjige, tako da znam koju knjigu čitam sledeću.


Everything You Always Wanted to Know About Sex – But Were Afraid to Ask, 1972, Woody Allen

Znam da je reditelj izrazito kontroverzan, ali njegovi filmovi jesu dobri. Ukoliko ste osoba koja može da odvoji umetnika od svoje umetnosti, preporučujem da odgledate ovu komediju. Film na šaljiv način pokazuje tabu pitanja koji smo svi mi u jednom momentu imali. Od seksualnih patologija do pitanja o afrodizijaku. Deo filma koji je mene prijatno iznenadio tiče se orgazma kod žena. Priča ide da žena, tokom intimnih odnosa sa svojim mužem, ne može da doživi orgazam. Kroz celu priču, muž se raspituje kako može da pomogne da svoja žena uživa kao i on i kako su našli rešenje.
Razumem ako ne možete da smislite Woody Allena i ne želite da gledate ovaj film – ali ovaj film ipak preporučujem.


Nedelja, 2023, Nemanja Ćiranić i Miloš Radunović

Meni se ovaj film svideo jer prikazuje život na Dorćolu, ne samo Džeja već i njegovog društva. Njegova muzička karijera uopšte nije u fokusu što se meni, iz nekog nepoznatog razloga, svidelo. Pokazuje tranziciju i to kako su se ljudi iz nižih klasa nakon raspada Jugoslavije snalazili. Fokus je na percepciji Roma od strane policije i društva, kao i Džejevom društvu koje nije pridavalo značaj njegovoj etničkoj pripadnosti, već iskrenom prijateljstvu.
Da budem transparentna, imala sam jako slaba očekivanja nakon što sam gledala „Tomu“, ali ovaj film me prijatno iznenadio i svima preporučujem da odu u bioskop dok je još na repertoaru.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još