Ako vam se svideo Saltburn, preporučujemo ova 3 filma

Tokom odmora sam odlučila da ću zaista da se odmorim. I tako sam odlučila da odgledam „Saltburn”. I više nisam odmarala.

Ovaj film me je ostavio sa raznim pomešanim utiscima i osećanjima. Ono što ne mogu da poreknem – zabava i kamera su pobednički faktori. Svaki frejm filma bi mogao da se izdvoji kao zasebna umetnička fotografija. Takođe, saundtrek je gađao tačno tamo gde treba.

Ipak, ostala sam željna bolje razrađenog class commentary-a, budući da „Saltburn” ima svoje rupe u tematici. S tim u vidu, ostatak odmora sam provela istražujući filmove bliske tematike, a vama ostavljam svoje top picks da lepo zaključite kraj sezone prazničnog odmora i povratak svojim građanskim ulogama u kapitalizmu.

foto / Saltburn

1. PARASITE

Film „Parasite” iz 2019. godine izazvao je bum u društvu i medijima kada je izašao, slično „Saltburn”-u. Istražuje socijalno-ekonomsku podelu, ističući borbu niže klase i privilegije više klase, društvenu pokretljivost, aspiracije i razmere do kojih su ljudi spremni da idu kako bi poboljšali svoj socijalno-ekonomski status.

Režiser Bong Joon-ho koristi fizičke prostore unutar filma – skučen stan porodice Kim i luksuznu vilu porodice Park – kao vizualne metafore za klasnu neravnotežu. Film vešto igra sa dinamikom moći i zavisnosti, prikazujući kako manje privilegovani mogu biti iskorišćeni od strane imućnih, i obrnuto.

foto / Parasite

2. THE TALENTED MR. RIPLEY

Ovaj film je verovatno očigledan odgovor na naše pitanje. Film istražuje jasne razlike između onih koji imaju i koji nemaju, što se ogleda kroz lik Toma Ripleya (Met Dejmon). Tom, daroviti prevarant sa skromnim poreklom, privučen je luksuznim načinom života Dikija Grinlifa (Džud Lo) i postaje sve više opsednut infiltracijom u gornje društvene slojeve. Film ne osuđuje ili odobrava protagonistu, već služi kao studija karaktera, pozivajući publiku da razmišlja o implikacijama društvenih normi i potrage za američkim snom.

Na kraju krajeva, ko ne želi da gleda Met Dejmona dva sata.

foto / Talented Mr. Ripley

3. THE MENU

E, sada dolazimo do bukvalnog značenja eat the rich, i ovo je adekvatan film za sve nas koji to zagovaramo. Anja Tejlor Džoj, koja igra devojku iz građanske klase, završava na izolovanom ostrvu u najluksuznijem restoranu, rezervisanom za A class goste. Kroz radnju film izaziva foodie culture, opsesiju luksuznim životom i neetičke načine na koje čuvenih 1% najbogatijih stiče svoju slavu.

foto / The Menu
Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još