Buča – ratni zločin ili propaganda?

Rat koji je Rusija povela na Ukrajinu se nastavlja, više od 40 dana trajanja, bez imalo naznaka kada će prestati.

Evropske zemlje nastavljaju da Rusiju stavljaju pod sankcije.

Prema pisanju Politico-a, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo je danas, tokom svoje posete Berlinu, izjavio da se Italija sprema da iz zemlje izbaci 30 ruskih diplomata, iz kako je rekao „razloga nacionalne bezbednosti”.

Danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod, je na svom Twitter nalogu napisao da će Danska proterati 15 ruskih obaveštajnih službenika koji rade u ruskoj ambasadi u Kopenhagenu, jer predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost.

Foto: Twitter / printscreen

An Linde, ministarka spoljnih poslova Švedske je danas na konferenciji za novinare izjavila da će izbaciti iz zemlje troje ruskih diplomata, zato što „nisu delovali u skladu sa Bečkom konvencijom i sprovodili su ilegalne obaveštajne aktivnosti”.

Ove tri evropske zemlje su poslednje koje su izbacile ruske diplomate. Juče je Nemačka uradila isto poslavši 40 diplomata nazad u Moskvu, dok je Francuska poslala 35 diplomata izjavivši da su njihove aktivnosti „protiv našeg nacionalnog interesa” prenosi Politico.

Trenutno se ne vidi da su sankcije iole urodile plodom. 

Ratni zločini?

Buča je gradić u Ukrajini, preciznije u Kijevskoj oblasti. Kada je počela invazija na Ukrajinu borba se vodila i u njemu, jer je on bio deo kijevske ofanzive, što je rezultiralo gubicima Rusije, prenosi Njujork Tajms.

El Pais je objavio da je masakr u Buči bio niz mogućih ruskih ratnih zločina koji uključuju ubijanje civila, počinjenih u oblastima pod kontrolom ruskih oružanih snaga. Prema rečima gradonačelnika, više od 300 stanovnika je pronađeno mrtvo.

Njujork Tajms je objavio satelitske snimke koje je dobio od kompanije Maksar Tehnolodžis, koji kako navode, dokazuje da su tela civila nedeljama ležala na ulici u Buči.

Foto: Twitter / printscreen

Ruske vlasti su negirale bilo kakvu nepravdu, a snimke i fotografije mrtvih tela su opisale kao provokaciju ili isceniran nastup ukrajinskih vlasti, prenosi Rojters.

Naslovna fotografija: Jan Kopřiva / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još