Amber alert od danas u Srbiji

Sistem „Pronađi me!“ je od danas aktivan u Srbiji. Ako do sada niste dobili SMS poruku sa ovom informacijom, možete očekivati da vam stigne uskoro, a mi vam u ovom tekstu donosimo kako će ova procedura izgledati.

Šta je „Pronađi me!“?

Sistem „Pronađi me!“ je forma modela „Amber Alert“ sistema širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Nadalje će se koristiti kao sistem oglašavanja putem različitih komunikacionih kanala– televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. Cilj akcije je dopiranje do građana koji će zapamtiti lica nestale osobe i potencijalno je uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Ono što je potrebno da uradite nakon aktiviranja sistema obaveštavanja jeste da u slučaju da imate ili pridobijete bilo koje informacije koje bi pomogle u potrazi kontaktirate najbližu policijsku upravu u najkraćem vremenskom roku.

Za sada „Amber Alert“ predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Koji su kriterijumi alarmiranja javnosti?

Svaka država ima svoje kriterijuma za paljenja sisrema oglašavanja. Ono što je univerzalno za većinu zemalja jeste:

  • Potraga se vrši za maloletnom osobom (osobom mlađom od 18 godina);
  • Postoji potvrda od strane policije da objava alarma neće ugroziti život deteta;
  • Postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete;
  • Dostupnost osnovnih informacija (npr. kako dete izgleda);
  • Sumnja da nestanak ima potencijalno ugrožavajuće posledice po život deteta (npr. hronične bolesti, nestanak od strane roditelja koji ima psihopatski poremećaj itd)
  • Nepoznate okolnosti nestanka;

Ukoliko je u pitanju dete koje je pobeglo od kuće, mehanizam se ne aktivira, osim u specifičnim okolnostima, i to obično kada dete ima manje od 13 godina.

Slučajevi u kojima je „Amber Alert“ pomogao

Šantel Džouns, Davion Čendler i Kurtlis Li Slej su optuženi za otmicu dvonedeljnih beba u Detroitu početkom septembra ove godine.

Na sajtu „Amber Alert“ sistema ovako izveštavaju o događaju:

„Troje osumničenih suočavaju se sa nekoliko teških optužbi, uključujući dva slučaja otmice i vrbovanje, dva slučaja nezakonitog lišavanja slobode, jedan slučaj zavere za otmicu i tri slučaja krađe u zgradi. Optuženi su biti izvedeni pred sud u 16. okrugu.

Prema policijskim izveštajima bebe nisu povređene. Policija je prvobitno saopštila da su dvonedeljni blizanci uzeti od strane dve žene negde posle 22 časa u nedelju iz hotela gde su boravili sa svojom majkom. Rano narednog jutra, izdat je Amber Alert sa fotografijama blizanaca i dve osobe.

Oko 09:30 ujutru u ponedeljak, detroitska policija je saopštila da su blizanci dovedeni u 9. policijsku stanicu u Detroitu. Policija nije otkrila ko ih je doveo, niti gde su proveli noć, navodeći da bi takva informacija mogla ugroziti istragu.

Deca su potom prevezena u lokalnu bolnicu, Amber Alert je kasnije prekinut, a zvaničnici iz sfera pravosuđa, uključujući šefa i privremenog specijalnog agenta FBI-a održali su konferenciju za novinare“.

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još