Ako ste u Mladenovcu – nemojte piti vodu

Voda je često toliko prljava da je stanovnici ove beogradske opštine ne mogu koristiti ni za pranje, a kamoli za tuširanje ili piće. Tokom leta dešava se da vode uopšte nema, pa Mladenovčani dolaze kući sa posla bez mogućnosti da se osveže ili istuširaju.

Da je vodosnabdevanje jedan od najvećih problema Mladenovca primetili smo već u prvom razgovoru koji smo imali sa građanima ovog grada.

„Voda je često prljava, barem onda kada je ima. Tokom leta često nisam mogla da se istuširam jer stalno nestaje“, govori nam starija gospođa koja nas je, zbog hladnoće, ljubazno pozvala da razgovaramo u stanu. Pustila je vodu sa česme – voda je bila žuta. Iz tog razloga, flaširana voda je za Mladenovčane normalnost.

Na probleme vodosnabdevanja požalili su nam se mnogi u Mladenovcu. Ovi problemi traju godinama, ali do konkretnih rešenja nije se još uvek došlo.

Građani su slali dopise opštini, ali osim nekih kontrola, nije se promenilo suštinski ništa. Pojedini građani smatraju da bi adekvatno rešenje bilo bušenje nekoliko arteških bunara.

„Već smo to predlagali, ali nismo dobili odgovor, a ni bunare“, objašnjavaju nam u Mladenovcu.

Mladenovac ne može da se pohvali obiljem čiste vode, ali zato može obiljem pasa lutalica na ulicama ove opštine, pogotovo u naseljima 25. maj i Tozino voće. Kako nam je rečeno, a u šta smo se i sami uverili, lutalice se masovno skupljaju u prostoru Sportsko-rekreativnog centra. Neretko smo imali prilike da zateknemo pse lutalice u stambenim zgradama, gde bi se sklanjali od zime i snega. Zbog ove situacije, građani se ne osećaju bezbedno, zbog napada pasa, posebno kada izvode decu ili šetaju kućne ljubimce. Strahuju od mogućih nasrtaja pasa lutalica.

„Ne smem kuče da izvedem napolje u šetnju, a o ćerki i da ne pričam“, požalila nam se jedna gospođa sa malim detetom.

Nadležni organi još uvek nisu ponudili bilo kakvu soluciju za ovaj problem. Lovačka društva su dobila dozvolu za ubijanje pasa lutalica, ali ovo rešenje nije adekvatno. Mnogi sagovornici su kao pravo rešenje predložili otvaranje azila, gde bi se psi sklonili i gde bi se brinulo o njima, a kasnije i bili poklanjani.

Mladenovčani, ipak, i pored mnogih problema sa kojima se susreću kažu da vole svoju opštinu. Većina njih je tu odrasla ili se doselila pre dosta godina, ali Mladenovac je njihova kuća iz koje ne bi hteli da odu. Oni najstariji, sećaju se nekog drugačijeg Mladenovca.

„Nekada su ljudi dolazili u Mladenovac da rade, a danas svi idu za Beograd“, priča nam setno penzionisani radnik u „Petru Drapšinu“. Ovakav lament nije bez osnove, Mladenovac je nekada bilo mesto koje je zapošljavalo 20 000 radnika, danas je taj broj drastično manji. Fabrike koje su nekada bile ponos Mladenovca, poput „Petra Drapšina“ i drugih, danas polako gube radnike i propadaju.

„Mladenovac nekada bio ponosita varoš sa mnogo čim za ponuditi, danas je to bleda slika nekadašnjeg industrijskog centra“, zaključuju naši najstariji sagovornici.


Stefan Šajkarević i Dušica Polić

Naslovna fotografija: Ž.Knežević / Novosti

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još