Zašto je važno obezbediti HPV vakcinu devojčicama, i zašto je nema svuda u Srbiji?

U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. Jedini poznat oblik primarne prevencije je HPV vakcina, koja predstavlja zaštitu od čak 70% tipova HPV, izazivača raka grlića materice.  Ipak, iako je na listi preporučenih, većina zdravstvenih ustanova u Srbiji ne dobija vakcinu. Za mnoge žene u Srbiji, cena je ono što je čini nedostižnom.

Kako se navodi u javnoj peticiji “Za dostupnu zaštitu od raka”, koju je pokrenula Marija Ratković, zajedno sa Centrom za biopolitičku edukaciju, cena vakcine iznosi i do 15 hiljada dinara po dozi, a ne finansira se iz budžeta RFZO, te roditelji koji žele da decu zaštite od raka prinuđeni su da sami plate cenu svoje zdravstvene svesti, izgradnje javnog zdravlja i odgovornosti. Iako se vakcinacija o trošku države sprovodi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i  Makedoniji, u većina gradova u Srbiji to još uvek nije postalo praksa.

„Vakcina je i u Srbiji dostupna, ali je mnogim ženama nedostižno skupa. Ne smemo da dozvolimo da birokratija stoji na putu zdravlja. Vakcina protiv HPV virusa bi odavno bila uključena u zdravstveno osiguranje koje imaju svi – da mi nemamo tu zakonsku regulativu koja kaže da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) finansira samo obavezne vakcine”, izjavile su Marija Ratković i Ana Pataki, koje se već godinama bore protiv iskorenjivanja HPV uzrokovanih vrsta raka.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa od 2008. godine sprovodi i u 19 zemalja Evropske unije, uključujući Norvešku i Island. U Australiji je masovnom imunizacijom u toku 10 godina (2005-2015) pojava HPV smanjena na 1.1%, te je stvoren grupni imunitet i maksimalno smanjen rizik od oboljevanja. Smatra se da će ova zemlja iskoreniti sve vrste raka izazvane HP virusom do 2035 godine.

U našoj zemlji je Šabac bio prvi grad koji je jednoglasno usvojio odluku o finansiranju HPVvakcinacije najmanje 6.790 dece od devet do četrnaest godina, jer se smatra da u tom periodu života deca još uvek nisu došla u kontakt sa HPV-om. U oktobru je u Novom Sadu počela vakcinacija devojčica uzrasta od 12 do 14 godina. Kako je tom prilikom N1 izjavila doktorka Vesna Vuleković, načelnica Odeljenja pedijatrije u Novom Sadu, roditelji su prethodno edukovani o značaju vakcinacije protiv HPV virusa i očekivao se veliki odziv. Istakla je da će vakcinacijom biti obuhvaćeno ukupno 850 devojčica i devojaka. Dosad je vakcinisano njih 418.

Šta je HP virus?

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV), a pod kojim se podrazumeva grupa od preko 100 tipova virusa iz grupe papilomavirusa koji mogu da inficiraju ljude. HPV se deli na one serotipove sa izraženim onkogenim potencijalom i na manje onkogene. To znači da se karcinom grlića materice razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo ovog virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. HPV nema nikakve simptome i najveći broj zaraženih nisu svesni infekcije i prenose je dalje.Od HPV infekcije može da oboli svako koje polno aktivan, jednako i muškarci i žene. Najteže bolesti koje se razvijaju usled prisustva HP virusa su rak grlića materice, anusa, penisa i glasnih žica, polne bradavice i sl. Poražavajući su podaci da je, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu, ovaj virus najzastupljeniji kod mladih, čak 80-90 posto. Zbog toga je rak grlića materice u porastu.

Koje vrste vakcine postoje?

Postoje dvovalentna i četvorovalentna, kojih ima na srpskom tržištu, i devetovalentna vakcina koja nije registrovana kod nas. ‘Gardasil’ vakcina deluje na četiri tipa HP virusa – 6, 11, 16 i 18. Ona ne štiti samo od karcinoma grlića materice, već i od polnih bradavica. Reč je o superiornoj vakcini koje je preporučena i od strane našem medicinske zajednice.

Da li postoje nuspojave?

U preko 90 posto slučajeva izaziva blage reakcije: crvenilo i otok na mestu primene vakcine, povišenu temperaturu i malaksalost i to traje jedan dan. Nikakve druge ozbiljnije nuspojave nisu  primećene.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još