Ubistvo novinarke Al Džazire jedno od stotinu

Svet je obišla informacija o ubistvu novinarke Al Džazire Širen Abu Akle. Novinarka koja je za tu televiziju radila 25 godina, ubijena je tokom izveštavanja sa akcije Izraelskih odbrambenih snaga. O tome čiji metak ju je pogodio, i dalje se priča i nagađa. Izraelci nude zajedničku istragu za Palestincima, što je u Ujedinjenim nacijama odbio ambasador Rijad Mansur, kazavši da „ne prihvata istragu od strane izraelskih okupacionih vlasti”. Oni koji su bili na licu mesta, uglavnom njene kolege, tvrde da je ubijena od strane izraelskog snajpera, a čak je i reporter AFP preneo takvu vest. Nažalost, ovo ne bi bio prvi put da neki novinar strada u napadima izraelskih snaga.

Sukob Izraela i Palestine traje jako dugo. U višedecenijskom ratu stradale su hiljade, a među njima ima i nekoliko desetina novinara. Podaci Palestinskog sindikata novinara kažu da je od 1967. ubijeno 86 Palestinskih novinara. Preciznije, kažu da je 50 njih ubijeno u ovom milenijumu, a šest u poslednje dve godine. Brojevi koje daju neke druge organizacije su, ipak, drugačiji. Komitet za zaštitu novinara (CPJ) kaže da je u pitanju 18 novinara ubijenih od 1992. godine. Reporteri bez granica su dali brojku od 144 novinara ubijenih i povređenih od strane izraelske vojske i policije, od protesta 2018. pod nazivom „Veliki marš povratka”. 

Tokom tih protesta, Jaser Murtadža, novinar iz Gaze, ubijen je 6. aprila 2018. Još sedmoro novinara povređeno je tog dana, a Murtadžinu smrt propratile su optužbe od strane Izraelaca da je on zapravo bio oficir Hamasa, palestinske militantne organizacije. Ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je da svako ko upravlja dronom iznad izraelskih vojnika treba da razume da je u opasnosti, dok su Izraelske odbrambene snage izjavile da nemaju informacije o korišćenju dronova tog dana. Nedelju dana kasnije, Ahmed Abu Husein, 24-godišnji novinar, pogođen je u bok i preminuo je od zadobijenih povreda 25. aprila. Kao i Murtadža, nosio je prsluk na kome je pisalo „press”, što nije bilo dovoljno da ga odbrani od metka izraelskih snaga. 

Fotografija: hosny_salah / Pixabay

Iz niza ubijenih novinara, mogu se izdvojiti i Simone Kamili, italijanski novinar koji je radio za AP. Njega je 2014. ubio projektil koji je eksplodirao dok je sa prevodiocem (takođe poginulim) i fotografom (povređenim) pratio policijske inženjere koji su radili na neutralizaciji projektila ostalih od napada na Gazu. Još jedan Italijan, Rafaele Ćilielo, ubijen je od strane izraelske vojske 2002. dok je pratio sukob u centru Ramale. Pogođen je šest puta, u grudi i stomak, a hitna pomoć nije mogla da reaguje na vreme zbog pucnjave. 

Velški frilens kamerman, osvajač pet Emi nagrada, Džejms Miler, pogođen je u vrat 2003. dok je pravio dokumentarni film o palestinskoj deci. Njegova smrt je i propraćena u tom filmu, čiji je naziv „Smrt u Gazi”. Upravo za tu decu, postao je heroj, te je proglašen mučenikom. Izrael je 2005. završio istragu, a 2007. je državni tužilac Ujedinjenog Kraljevstva poslao zahtev za postupak tužilaštva u vezi sa ubistvom Milera, što je ignorisano od strane izraelskih vlasti.

Uložena žalba

Navedeni novinari samo su nekolicina onih koji su poginuli snimajući ili izveštavajući sa ratom zahvaćenog područja od početka sukoba i velika većina su ipak palestinski državljani. Ubistvo Širen Abu Akle se dogodilo samo nekoliko dana nakon što su Međunarodna federacija novinara, Palestinski sindikat novinara i Međunarodni centar za pravdu za Palestince uložili formalnu žalbu Međunarodnom krivičnom sudu, navodeći „sistematsko targetiranje palestinskih novinara”.

Šta se može očekivati od te žalbe? Ne mnogo toga. Izrael je kroz godine uspevao da izbegne kazne zbog ubistava novinara, optužujući Palestince za njih, pa čak i one poginule, govorivši da su sami krivi što su tako završili. Svetska zajednica uvek osudi ubistva, ali ne učini dovoljno da ona budu sankcionisana. Ovog puta, ubijena je državljanka Sjedinjenih Država, što je možda i jedina nada da se pravda dostigne. Ali šta je sa pravdom za ostale ubijene novinare? Sačekaće.

Naslovna fotografija: hosny_salah / Pixabay

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još