Top filmovi sa Beldocsa koje ne smete propustiti

Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs se ove godine održava od 11. do 18. maja na različitim lokacijama u Beogradu. Za 14 godina postojanja, Beldocs se profilisao kao festival na kome je dobar repertoar dokumentarnih filmova uvek zagarantovan, ali i na kome se svake godine otkriju novi, mladi autori i autorke.

Iz bogate selekcije ovogodišnjeg festivala, za vas izdvajamo deset filmova koje zasigurno treba pogledati. Za početak, filmovi iz specijalne selekcije festivala, koja ove godine nosi ime Žena protiv sistema.

F@ck This Job

F@ck This Job se bavi ubrzanom slikom uspona i pada ruskog TV kanala Dožd. Ovo je priča o njegovoj osnivačici Nataši i sve većoj državnoj represiji sa kojom se ta televizija suočava. Postavlja se pitanje: šta ona da radi sa uspešnim TV kanalom sada kada dovodi u opasnost živote svojih kolega?

Ovaj film možete premijerno pogledati u Art bioskopu Kolarac, 13. maja sa početkom od 18:30h, u sklopu čije projekcije će biti Q&A sa autorkom filma. Film možete pogledati u subotu na N1 televiziji sa početkom od 20h, nakon čijeg emitovanja će uslediti panel Novinarstvo na udaru sistema: Lekcije televizije Dožd.


Brainwashed: Sex-Camera-Power

Film je zasnovan na govoru Nine Menkes „Sex & Power: The Visual Language of Oppression”. Ovaj film je temeljno istraživanje uticaja filmskog jezika i dizajna filmskih kadrova na epidemiju seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i diskriminacije žena. Sadrži preko 175 filmskih klipova i nepovratno će promeniti način na koji gledamo i pravimo filmove.

Brainwashed: Sex-Camera-Power možete pogledati u Domu Omladine, 12. maja sa početkom od 21:30, dok će uvodni panel Žena – Kamera – Moć: Feministička kritika sistema biti od 20h u sali Amerikana.


Raise The Bar

Priča filma se bavi ženskim košarkaškim timom koji želi da razbije kulturne barijere. Njihov program treninga je intenzivan i kontroverzan, a vodi ih prekvalifikovan trener koji konstantno podiže lestvicu. Tim postiže izvrsne rezultate, a devojke postaju jake, samostalne i spremne da promene svet. Pitanje je da li je svet spreman za njih?

Raise The Bar je ujedno poslednji film koji preporučujemo iz specijalne selekcije, a koji se nalazi i u Teen selekciji. Možete ga pogledati 15. maja u Jugoslovenskoj Kinoteci sa početkom od 16 časova.


Babi Yar. Context

Septembra 1941. Sonderkommando jedinica 4a, podgrupa Einsatzgruppe grupe C, bez otpora lokalnog stanovništva streljala je u Babinom klancu 33.771 Jevreja. Film rekonstruiše i vizuelizuje istorijski kontekst ove tragedije kroz arhivske snimke koji dokumentuju nemačku okupaciju Ukrajine i narednu deceniju.

Babi Yar. Context možete pogledati u Art bioskopu Kolarac 12. maja sa početkom od 20:30 časova.


JFK Revisited: Through the Looking Glass

Reditelj Oliver Stoun, 30 godina nakon svog filma JFK vodi gledaoce na putovanje kroz dokaze sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti o ubistvu predsednika Kenedija. Uz tim medicinskih i balističkih stručnjaka, istoričara i svedoka, Stoun predstavlja ubedljive dokaze da je u slučaju Kenedi „teorija zavere“ sada „činjenica zavere“.

JFK Revisited: Through the Looking Glass biće prikazan 16. maja u Domu Omladine, sa početkom u 19:30h.


When Flowers Are Not Silent

When Flowers Are Not Silent je savremeni političko istorijski dokumentarac koji će svoje prikazivanje imati isto 16. maja, ali u Art bioskopu Kolarac u 20:30h.

Priča je smeštena u 2020. godini u vreme Lukašenka. Dok se ceo beloruski narod buni, ujedinjen za svoju istinu, zahtevajući slobodne i poštene izbore, izbija policijsko nasilje i mirni demonstranti stavljaju se iza rešetaka. Fizički i psihički traumatizovani ljudi pokušavaju da žive dalje. Kroz priče običnih beloruskih porodica vidimo bol i nadu i osećamo strah kao i odlučnost kod ovih ljudi.


THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE

Snimljen na lokacijama u Londonu i Brajtonu, film prikazuje kreativni odnos Nika Kejva i Vorena Elisa dok oživljavaju pesme sa svoja poslednja dva studijska albuma, Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) i Carnage (Nick Cave & Warren Ellis).

THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE je film koji sadrži delove sa svetlosnim efektima koji mogu uticati na osobe sa fotosenzitivnom epilepsijom – te smatramo da je neophodno da obavestimo naše čitaoce. Biće prikazan u Domu Omladine 12. maja od 19:30 časova.


Ennio

Dokumentarac predstavlja Maestra kroz dug intervju koji je vodio Tornatore, svedočenja umetnika i reditelja, uključujući Bernarda Bertolučija, braću Taviani, Olivera Stouna, Kventina Tarantina, muzičke i arhivske snimke. Film namerava da otkrije i manje poznatu stranu Morikonea, kao što je njegova strast prema šahu.

Ennio biće prikazan 17. maja u Art bioskopu Kolarac, sa početkom od 18:30h, nakon kojeg će biti Q&A sa autorom filma.


Sweetling

Ovo je priča o starijem paru, Heti i Žan koje su odlučne da „uživaju jedna u drugoj dok ne nestanu”. Ali Žanina uznapredovala demencija opterećuje njihovu sreću.Intiman portret prave ljubavi zasnovane na iskrenosti, dobroti i želji za čistom radošću.

Sweetling se nalazi u Međunarodnom takmičarskom programu. Ovaj film će takođe imati Q&A panel nakon samog emitovanja koje će biti u Dvorani Kulturnog centra od 21h.


Loves Me, Loves Me Not

Ovaj film daje publici jedinstven uvid u ljubavne živote mladih Danaca. Portret različitih pristupa jedne generacije romantičnim vezama. Oni zvuče kao polifoni hor u razgovorima o svojim ličnim iskustvima i razmišljanjima, dok dele priču o tome kako se zaista ljubav doživljava u 2021. godini.

Loves Me, Loves Me Not pripada Teen selekciji. Biće prikazan u Jugoslovenskoj Kinoteci, 16. maja sa početkom od 18 časova, nakon čije će projekcije biti razgovor sa publikom koji će voditi psihološkinja Dubravka Radusinović i selektorka programa Inja Korać.

Naslovna fotografija: BELDOCS

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još