Porodica i prijatelji se oprostili od Simonovića: Leti, albatrose

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor dnevnog lista „NovaVeselin Simonović preminuo je iznenada u nedelju u Beogradu u 63. godini, a od njega su se, u prisustvu članova porodice, mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci oprostili na današnjoj komemoraciji, održanoj u „Dorćol Platzu“, koji je bio Vesina „treća kuća”. Druga kuća je, naravno, bila redakcija. A kroz svoju karijeru vodio je mnogo uspešnih redakcija – od „Borbe“, preko „Vremena” i „Blica“, pa do „Nove.rs“.

Na komemoraciji su govorili dugogodišnji urednik „Večernjih novostiManojlo Manjo Vukotić, u ime kolega iz „Borbe“; zatim urednik nedeljnika „VremeFilip Švarm; prijatelj i saradnik Milan Subotić; glumac Milan Čučilović i glavni i odgovorni urednik lista „NovaStojan Drčelić.

Svako od njih se iz svog ugla prisetio Vese njegovih ljudskih i profesionalnih osobina.

On je znao zlatno pravilo profesije – da je istina najjača – i da moraš na uredničkom rešetu odvojiti zlato od prljave jalovine, kao i da je navijanje dozvoljeno, svrstavanje rizično a poslušnost pogubna“, poručio je Vukotić, dok je Švarm istakao da Vesa nikada nije pristajao na kompromise. Vodio je medije kroz razne turbulentne periode, suočavao se sa pritiscima i tužbama, a potom i na svojim leđima osetio „nemilosrdnost tri korporacije i njihove zahteve za klikovima, budžetima i targetima”, kako je istakao Subotić.

Jedan od tih pritisaka bilo je i odbijanje štampanja lista „Nova“. „Štampaćemo se na kraju sveta“, citirao je Vesinu izjavu glavni i odgovorni urednik ovog lista Stojan Drčelić.

Komemoracija je održana u Dorćol Platzu, u kome je Vesa često boravio sa prijateljima i saradnicima. U ime prijatelja, glumac Milan Čučilović je rekao da je „kuća bila tamo gde je Vesa“, jer je on činio da se ljudi sa njim osećaju kao kod kuće, a da mu je Dorćol Platz bio treća kuća.

U toku komemoracije emitovan je i kratak video o njegovom životu, kao i citati iz njegovih tekstova, a pored njegove fotografije na prezentaciji pisalo je „Leti albatrose”.

Veselin Simonović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Naslovna fotografija: Zoran Lončarević/Nova.rs


Gostovanje Veselina Simonovića na ZOOMERU
emisija Uređivanje, 05.01.2022. godine

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Španski zakon o odsustvu zbog menstruacije prvi takav zakon u Evropi

Španija ima velike šanse da postane prva evropska država koja će pokrivati troškove bolovanja za radnice koje imaju bolove tokom menstruacije.

„Miredita, dobar dan”: festival otvoren uz lažne dojave o bombi

Izložbom „Sve naše suze” otvoreno je deveto izdanje festivala „Miredita, dobar dan”, koji će trajati do 28. maja na više lokacija u...

Leksikon s2:ep17 /Marko Milivojević

Poželeti da saznaš  životnu priču ponekad podseća na nemoguću misiju. Leksikon je te nemoguće misije pretvarao u moguće. Barem iz dosadašnjeg iskustva.

Započet dijalog mladih iz Ukrajine i Srbije

Uz podršku omladinskih organizacija Homiak u Ukrajini i Centra E8 u Srbiji, predstavnici organizacije IREX u Ukrajini i Srbiji pokrenuli su inicijativu...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još