Stošić kao gradonačelnica Vranja: Uspostavićemo bližu saradnju sa nevladinim organizacijama

U osmoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnica“, naši novinari i novinarke gostovali su u Vranju, na konferenciji novoizabrane gradonačelnice ovog grada, aktivistkinje Dejane Dexi Stošić. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Nakon što se zahvalila građanima i građankama na izboru, prva žena na mestu gradonačelnice Vranja istakla je populacionu politiku kao prioritet njene uprave i navela mere koje će preduzeti u pravcu povećanja nataliteta.

Pored povećanja dohotka i paketa brige za trudnice i dojilje, Stošić je najavila i uvođenje petodnevnog očinskog odsustva. „Roditeljstvo je čin za oboje. I očevi treba da dobiju pet dana odsustva, a ne samo majke“, izjavila je Stošić.

Gradonačelnica je obećala da će spasiti Zdravstveni centar Vranje od bankrota i da će poboljšati uslove i kvalitet njegovog rada. Zbog nedovoljne opremljenosi Zdravstvenog centra, biće obezbeđena refundacija dela troškova analiza koje građani moraju da odrade privatno.

„U delovima grada koji su ruglo možemo da napravimo zelene površine koje mogu služiti kao mesta za rekreaciju i kao nova pluća grada“, navela je gradonačelnica govorivši o planiranom uređivanju neuređenih delova grada.

Gradonačelnica je najavila rešavanje problema nedostatka ulične rasvete, koji, prema istraživanjima, predstavlja najveći bezbednosni strah mladih u Vranju. Takođe u cilju poboljšanja života mladih, Stošić je obećala transparentniji odabir đaka i studenata stipendista Grada, organizaciju školskog prevoza za đake iz Vranjske banje i refundaciju troškove prevoza za đake iz okolnih sela.

Stošić je istakla i neophodnost izrade Akcionog plana za mlade i jačanje Saveta za mlade. „Ne želim da nagađam šta su problemi mladih u Vranju, već bih volela da saslušam Savet za mlade i mlade koji će mi direktno reći koji su njihovi problemi“, rekla je gradonačelnica.

Činjenica je da mladima nedostaju i kulturno-umetnički sadržaji, a epidemija je ovo pitanje dodatno skrajnula. Stošić je najavila da će podržati revitalizaciju pozorišta obezbeđivanjem popusta na cene karata koje su previsoke za građane Vranja.

Biće uspostavljena bliža saradnja sa nevladinim organizacijama, jer kako je gradonačelnica rekla „nevladine organizacije su pokretači svega dobrog što je urađeno u Vranju i treba da ih podržimo“.

„Prednost je kada ste na mesto gradonačelnice izabrani kao nestranačka ličnost jer možete da formirate tim stručnih ljudi. U svom timu ne želim ljude koji su preletači niti ljude koji su već bili na pozicijama i pokazali se loše“, odgovorila je Stošić na pitanje novinarke o tome kako je fomirala tim ljudi sa kojima će voditi Vranje naredne četiri godine.

Upitana kako će privući investitore u Vranje i obezbediti radna mesta, gradonačelnica je odgovorila: „Ne želim da svoje sugrađane reklamiram kao jeftinu radnu snagu, kao što su to do sada radili. Za godinu i po dana preko dve hiljade radnika je izgubilo posao, zato što su nakon isteka subvencija firme kao što su Spilit, Geoks i Zegin napustile Vranje. Investitorima ćemo ponuditi rad, vrednoću i znanje“.

Gradonačelnica je rekla da podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i održavanje Parade ponosa u Vranju. „Pripadnicima LGBT zajednice možemo da pomognemo uvođenjem kvota za zapošljavanje, jer poslodavci ne zapošljavaju one za koje znaju ili za koje sumnjaju da pripadaju LGBT populaciji“, izjavila je Stošić i naglasila da je za suzbijanje svake mržnje u društvu, pa i mržnje prema seksualnim manjinama, važno kažnjavati ispisivanje fašističkih, nacističkih i homofobnih grafita.

Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnica” sa Dejanom Dexi Stošić možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još