Šta znate o Pandora papirima?

Da li ste do sada negde pročitali ili čuli za „Pandora papire“? Poslednjih mesec dana, od kada su ovu priču objavili istraživački novinari i novinarke, u različitim medijima u Srbiji, kao što je to često slučaj, ova tema se interpretira na različite načine. Od televizija, novina, do internet portala – svima su „Pandora papiri“ bili u fokusu. O čemu se zapravo radi i zašto to treba da nam bude važno?

(Ne)zakonitost ofšor kompanija

Više od 10 miliona dokumenata, koji su jednim imenom nazvani „Pandora papiri“ u posed novinara i novinarki došli su iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija. Ako se pitate šta je ofšor kompanija, najkraće objašnjenje je da su to kompanije na destinacijama poput Britanskih Devičanskih Ostrva, Bahama, Luksemurga, Švajcarske, Kipra (ofšor zonama) na kojima je dozvoljeno tajno vlasništvo u kompanijama. Za otvaranje kompanija na takvoj lokaciji potrebno je unajmiti agenciju, koja je ovlašćena za taj posao, tako da niko osim agencije i vlasnika firme ne zna ko je krajnji vlasnik. Pored toga, ove destinacije imaju niske ili potpuno nepostojeće poreze i često se koriste za izbegavanje plaćanja poreza u matičnoj zemlji.

Posedovanje ofšor kompanija nije nezakonito, ali se one, zbog svojih odlika, mogu koristiti za prikrivanje krivičnih dela kao što su korupcija, pranje novca ili utaja poreza. Kada se otkrije krajnji vlasnik neke kompanije, poslovanje se povezuje sa njim. Ukoliko je to državni funkcioner, koji prema zakonu ima određena primanja, ali i raspolaže državnim novcem, a istovremeno preko ofšor firme ima tajne račune sa milionima na njima ili nekretnine vredne isto toliko, sa pravom se postavalja pitanje porekla tog novca.

Dakle, u milionima dokumenata koji su procureli iz agencija za osnivanje ofšor kompanija više od 600 istraživačkih novinara i novinarki, koji su deo udruženja pod imenom Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pronašli su između ostalih, oko 330 javnih funkcionera i 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera. Tako su otkrili da se iza ofšor kompanija na egzotičnim destinacijama kriju između ostalih, i tajne nekretnine Putinovih prijatelja i saradnika, bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera i njegove supruge, tajne kompanije sina predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Posle objavljivanja ovih priča, usledile su najave policijskih istraga, sankcija u SAD, brojni demantiji sa najviših pozicija, kao i poraz na izborima premijera Češke, Andreja Babiša, koji se povezuje sa otkrićima iz „Pandora papira“.

Ko je iz Srbije vlasnik ofšor kompanija?

Na ovom projektu, između ostalih, radili su i novinari i novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije „KRIK“ iz Beograda. Oni su do sada objavili tri priče sa informacijama iz „Pandora papira“. Reakcije na ta otkrića su menipulisanje, relativizacija iznetih dokaza i napadanje novinara i novinarki, dok nadležne institucije koje bi trebale da ispitaju navode novinara i novinarki- ćute. Postavlja se pitanje zbog čega? Odgovor možemo pronaći u akterima KRIK-ovih priča. To su dva ministra u Vladi Srbije kao i kum predsednika države, nekada javni funkcioner na visokoj poziciji.

Ministar finansija bio je vlasnik čak 24 stana na bugarskom primoriju

Ministar finansija Siniša Mali, u vreme kada je bio savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića (2012. i 2013. godine), kako piše KRIK, imao je dve ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Preko te dve kompanije, on je kupio 23 stana u Bugarskoj, dok je jedan kupio na svoje ime, ukupne vrednosti od oko 5 miliona evra.

Od kada je prešao na funkciju gradonačelnika Beograda, on je prema zakonu bio dužan da prijavi svoju imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, ali to nije uradio. Mali je 2013. i 2014. prodao 2 apartnama za 120.000 evra, a zatim prebacio vlasništvo nad kompanijama na advokaticu Anu Panajotovu. Ona je prodala još nekoliko njih, dok je kasnije nekoliko apartmana oduzeto ili zamrznuto od strane banke ili poreskih službi u Bugarskoj. Kako piše KRIK, prema dokazima koje su pronašli, Mali je i nakon prodaje stanova bio povezan sa njima.

Važno je napomenuti i da je isti istraživački portal 2015. godine pisao da je Mali bio direktor kompanija koje su kupile 23 stana, a da je jedan kupio na svoje ime, jer tada nisu imali dokaze o vlasništvu tih kompanija. On je to negirao ali je u tom periodu Agencija za sprečavanje korupcije ispitala nalaze tih istraživanja, a Uprava za sprečavanje pranja novca napisala izveštaj o sumnjivim poslovima Siniše Malog. U izveštaju se navodi i da je on raspolagao novcem sa 45 bankovnih računa, koji je bio značajno veći od njegovih tadašnjih zvaničnih primanja. Više javno tužilaštvo u Beogradu trebalo je da postupa po izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca, ali je ono obustavilo postupak. Danas je jasno da je Mali bio vlasnik tih apartmana, ali ni posle skoro mesec dana od objavljivanja priče, nadležne institucije ne reaguju.

Kum predsednika Srbije i tadašnji javni funkcioner posedovao je račun u Švajcarskoj

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnji direktor javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ 2016. godine, kako piše KRIK, osnovao je ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Preko nje je otvorio račun u Švajcarskoj, koji nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, i ako je bio dužan to da uradi.

Petrović je od jedne od agencija za osnivanje ofšor kompanija pokušao da sakrije da je javni funkcioner u Srbiji, jer bi to zahtevalo dodatne provere. Kako bi to učinio, on je angažovao švajcarsku advokatsku kancelariju. Kako piše KRIK, advokat iz te kancelarije, Džejms Bouzaglu čuvao je dokumentaciju firme Nikole Petrovića. Zanimljivo je da je to advokat kome u biografiji piše da klijentima pomaže da sa internet uklone informacije štetne po njihov ugled, lobira za klijente kada ih banke stave na crne liste ili im zatvore račune i pomaže ljudima koji su na Interpolovim poternicama.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije posedovao račun u Švajcarskoj

Još jedno ime pojavljuje se u otkrićima novinara i novinarki KRIK-a, do kojih su došli iz „Pandora papirа“. Ministar za razvoj siromašnih opština 2010. godine, kako piše KRIK, otvorio je ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Posredstvom te kompanije, posedovao je i račun u Švajcarskoj. On firmu, kao ni račun u švajcarskoj banci nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je prema zakonu, jer je tada bio predsednik opštine Surdulica i javni funkcioner, to bio dužan da uradi.

Prilikom osnivanja kompanije, svedok ministra Tončeva, prema pisanju KRIK-a bio je Srećko Kostov, saradnik biznismena Darka Tamindžića. Tončev je ispričao da je svoju firmu otvorio po savetu Darka Tamindžića, koji mu je kasnije i pomogao u tome. Taj biznismen srpskog porekla danas živi u Singapuru i sarađuje sa brojnim svetskim kompanijama, najviše u Kini, ali ima poslove i u Srbiji vezane za mini-hidroelektrane.

Tončev je najpre negirao da je vlasnik te ofšor kompanije, i tvrdio da je njegov potpis falsifikovan, dok je kasnije izjavio da se setio da je imao ofšor kompaniju, ali da je nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, jer ona nije radila. Takođe je tvrdio da kompanija ne poseduje račun u Švajcarskoj, iako, kako piše KRIK, postoji dokumentacija koja to dokazuje.

Ove tri priče, kao i druga istraživanja možete pročitati na portalu KRIK-a.

Izvor naslovne fotografije: BBC news na srpskom

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još