Srbija među prvim zemljama počela sa vakcinacijom izbeglica, migranata i migrantkinja

Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice juče je objavio na svojim društvenim mrežama da je Srbija jedna od prvih evropskih država koje su započele vakcinaciju izbeglica, migranata i migrantkinja.

Prethodne nedelje, 26. marta, počela je imunizacija korisnika i korisnica azilnih i prihvatno/tranzitnih centara. Prema rečima šefice predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeske Boneli, Srbija je prva evropska zemlja koja je organizovala vakcinaciju u ovim smeštajima navodi Radio Slobodna Evropa.

Video: https://www.slobodnaevropa.org/a/vakcinacija-izbeglica-u-centrima-u-srbiji/31171645.html

„UNHCR pozdravlja napore Republike Srbije da obezbedi inkluziju izbeglica i tražilaca azila u Nacionalni plan imunizacije. Jednaki pristup vakcinama će zaštiti živote i pomoći da se zauzda pandemija”, takođe je izjavila Frančeska.

Takođe, 19. marta izbeglice i azilanti vakcinisani su na Beogradskom sajmu, što je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila ocenio kao “veliki korak za sve izbegle ka položaju bez diskriminacije u Srbiji”.

Izvor: Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila/Twitter

Prema informacijama Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije 32 izbeglica, migranata i migrantkinja je bilo zaraženo korona virusom od marta prošle godine do sada. Restriktivna mera sa kojom su se tada suočili korisnici i korisnice azilnih i prihvatno/tranzitnih centara je i zabrana kretanja u trajanju od skoro 50 dana navodi se u izveštaju Beogradskog Centra za ljudska prava.

U 18 azilnih i prihvatno/tranzitnih centara u Srbiji trenutno je smešteno 4.883 korisnika i korisnica.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još