Demi Lovato: tragička junakinja 21. veka

Ono što je mojoj generaciji Zoomera, činilo detinjstvo zanimljivim, svakako je bio Diznijev film “Camp Rock” iz 2008. godine. Svi dečaci su želeli da budu braća Jonas, a sve devojčice su htele da budu Demi Lovato. Barem na dva minuta.

Tada smo je zavolele.

Zavolele smo tu talnetovanu, mladu devojku i provele smo godine slušajući njenu muziku, lajkujući njene fotke, kao i one sa njenom tadašnjom najboljom drugaricom, Selenom Gomez, čekajući sledeći film ili pesmu. Niko od nas nije ni slutio da ćemo, deset godina kasnije posvedočiti njenoj borbi za život.

Demetrija Devon Lovato je rođena 20. avgusta 1992. u Albukerkiju, najvećem gradu savezne države Novi Meksiko. Ono što, između ostalog, možemo da vidimo u Jutjubovoj novoj originalnoj seriji pod nazivom “Losing Control: Dancing with the Devil” je talenat za scenu koji je pokazivala od malih nogu. Demi je pevala, igrala i nastupala, verovatno od trenutka kada je postala svesna sebe.

Međutim, njeno detinjstvo je bilo obojeno traumama i pokušajima suočavanja sa njima: Demi je 2010. godine, sa svojih osamnaest godina, napustila turneju kako bi potražila pomoć na rehabilitaciji zbog alkoholizma, samopovređivanja, problema sa drogom i bipolarnog poremećaja.

 Nakon toga, radila je sve ono što su njeni fanovi, porodica i čanovi tima očekivali od nje:

                                                          bila je dobro.

Bila je mlada, uspešna i snimala je hitove. Svi su ponovo želeli da dobiju deo nje, da se smeju kroz njene pesme, poput čuvenih: “Made in the USA”, “Heart Attack” ili da plaču uz “Give your heart a break” ili genijalnu “Skyscraper”.

A onda se desila 2018. godina.

Ona se, nakon godina u kojima je bila trezna, vratila alkoholu i drogi. To je uspevala da sakrije od svoje porodice i prijatelja: nastavljala je da drži koncerte širom Sjedinjenih Američkih Država, da okuplja na desetine hiljada svojih fanova i da gostuje u emisijama. Niko nije ni slutio šta će se desiti tog leta.

Dan koji je mogao, kako navodi u svom dokumentarcu da bude dan njene smrti, 23. jul 2018. Demi će zauvek pamtiti.

Losing control: Dancing with the Devil

Ova dokumentarna serija nam je važna i daje nadu da konačno možemo da čujemo iskrenu i jaku Demi: Demi suočenu sa svojim strahovima, bitkama i problemima. Demi koja želi da se obrati mladima i svima onima koji prolaze kroz psihičke probleme i pronalaze spas. Demi koja nas razume i koja nas moli da i mi razumemo nju.

Najvažniji aspekat ove serije su kadrovi iz dokumentarnog filma koji je pokušao da se snimi nekoliko meseci pre njenog predoziranja, ali koji nikad nije objavljen. U njemu vidimo Demetru tokom svoje najveće američke turneje, koja, naizgled ima sve: hiljade fanova koji uglas pevaju njene pesme, prelepe kostime, prijatelje i asistente koji su tu da je naprave najboljom verzijom sebe. Ali nam je očigledna njena melanholija i teskoba – Demi je marioneta – njen dan određuje njen tim. Oni joj kontrolišu svaki zalogaj, svaki detalj života, sa čim ona ne uspeva da se izbori.

Danas, tri godine kasnije, spremna je da govori o paklu u kom se nalazila tada: o izbacivanju telefona u svakoj od hotelskih soba, kako ne bi mogla da naruči room service da se ne bi ugojila, o kostimima u kojima nije osećala sebe i neprekidnoj kontroli svakog njenog postupka.

U seriji koju sada imamo prilike da gledamo, značajna su svedočenja njenih najboljih prijatelja, sestara, majke i očuha, koji su morali da se suoče sa tim da se njihova Demetra možda neće probuditi ili neće moći da povrati sve telesne i moždane funkcije. To nam govori o problemu sa kojim se često suočavamo: samoći, koja se skriva iza prividne floskule da je sve u redu.

Demi nas shvata: kaže nam da je okej biti usamljen i kada, naizgled, imaš sve, ali nam stavlja do znanja da je bitno govoriti o svojim problemima: moli nas da ne ponavljamo njenu grešku.

Jedan od najjezivijih trenutaka u seriji je onaj u kom nam pevačica i glumica našeg detinjstva, govori o tome da ju je njen diler seksualno iskoristio. I to u večeri u kojoj se ona predozirala. Demi uspeva da nam ispriča sve o svojoj zbunjenosti i strahu u trenutku u kom ne zna da li je bila silovana ili je sama pristala na seksualni čin. Govori nam o značaju karantina u kom je ona uspela da se suoči sa anksioznošću i traumom kroz koju je prošla.

Ova dokumentarna serija, čije su, za sada, emitovane dve epizode, predstavlja spoznaju koja nam pomaže u osvešćivanju strahova i problema sa kojima se borimo.

Iskrenost koju osećamo u rečima koje Demi izgovara poziva na preispitivanje, što je veoma značajno kada govorimo o ovakvom formatu serija, koji imaju prilike da vide mladi ljudi širom sveta.

Demi nam je pomogla da shvatimo. Da razgovaramo. Da se ne plašimo. Demi je danas, srećna što je živa. I podseća nas da ni mi to ne zaboravimo.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još