Spoljna politika za početnike: sve što treba da znaš o sukobu između Izraela i Palestine

Hej Zoomeri, sigurno ste negde pročitali nešto o sukobu između Izraela i Palestine. Možda ste nešto propustili, ili svi ti spoljni sporovi deluju previše komplikovano, pa ne znate odakle da počnete i šta sledeće da pročitate ili pogledate. Zato vam predstavljam ,,Spoljnu politiku za početnike”, ovde ćete moći da se informišete o problemima iz tuđih ,,dvorišta”, na jednom mestu.

Naša prva tema – Izrael i Palestina

Počela je najnovija runda konflikta između Izraela i Palestine. Spor se poslednjih nekoliko godina povukao iz međunarodnih naslova, što ne znači da se i završio. Sukob Izrael – Palestina je i dalje otvorena rana Bliskog Istoka, a mirovni sporazumi se vode i prekidaju već više od 25 godina.

Kako je konflikt nastao?

Netrpeljivosti su počele da rastu kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da u Palestini uspostavi ,,nacionalni dom” za Jevreje. Obe strane su polagale pravo na zemlju, Jevreji su je nazvali pradomovinom, a Arapi su se usprotivili nastanku ,,nacionalnog doma”. U zemlju je vremenom pristizalo sve više Jevreja, neki su bežali od progona u Evropi, a neki su trazili domovinu nakon Holokausta. Jevrejske vođe su ugrabile priliku i u trenutku sve većeg nastajanja i odlaska Britanaca progasili stvaranje države Izrael. I tako je počeo palestinski rat.

Žrtve su civili!

Danas su tenzije česte u istočnom Jerusalimu, Gazi i na Zapadnoj obali. Gazom vlada palestinska militantna grupa Hamas koja se mnogo puta borila protiv Izraela, dok sa druge strane Izrael i Egipat strogo kontrolišu granice Gaze kako bi zaustavili dopremanje oružja do Hamasa. Nepoverenje i strah se čuje sa svih strana, Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali kažu da se osećaju zarobljeno od izraelskih akcija i ograničenja, dok Izraelci svojim akcijama daju epitete zaštite od palestinskog nasilja.

Sirene za vazdušnu opasnost zvonile su sedmi dan zaredom širom Južnog Izraela dok su Hamas i druge militarne grupe u Gazi izvodile raketne napade. Prošlonedeljno nasilje u Gazi i Izraelu strašnije  je od  nasilja 2014. godine.. Ovakvi izveštaji su postali stvarnost Izraela.

Početkom Ramazana, Palestinci su skrenuli pažnju na, kako smatraju, nepotrebno stroga ograničenja izraelske policije, koja ih je sprečila da se okupljaju na stepenicama izvan Starog grada, što je tradicija posle večernjih molitvi. Stvari su brzo eskalirale noćnim sukobima između policije i Palestinaca. Kao i u prethodnim ratovima između Izraela i Hamasa, 2009. godine, 2012. godine i 2014. godine, najčešće žrtve su civili. Kao i u prošlosti, nasilje pogoršava političke podele i polarizaciju.

Hasan Jabren, generalni direktor Adalaha, Pravnog centra za prava arapskih manjina u Izraelu, rekao je da odavno nije video ovakvu vrstu „straha i brige za bezbednost među arapskim stanovništvom“, objavljeno je na sajtu Vašington posta.

Izraelski premijer Bendžamin Netanihu je u sredu proglasio vanredno stanje u Lodu, gradu sa najgorim slikama nasilja nakon sahrane dvadesetpetogodišnjeg arapskog Izraelca koji je ubijen u ponedeljak uveče. Bilo je to prvi put da je vanredno stanje proglašeno u arapskoj zajednici od 1966. godine. Dan pre toga izraelsko bombardovanje je usmrtilo najmanje 42 građana i građanki.

U pretežno arapskim gradovima i u onim sa mešovitim arapskim i jevrejskim stanovništvom, demonstracije su se u utorak uveče brzo pretvorile u nasilne obračune sa izraelskom policijom i desničarskim Izraelcima koji su organizovali kontrademonstracije. Policija je ispalila suzavac i metke presvučene gumom, dok su se gradom podmetali požari.

Nestanak napajanja električne energije na palestinskoj enklavi je ukinuo pristup čistoj vodi na stotine hiljada ljudi i tako ugrozio zdravstveni sistem koji je povređenima u nemirima trenutno najpotrebniji.

Sukobi između ova dva naroda su postojali i postojaće, kako se čini još neko vreme. To se može zaključiti i iz televizijskog obraćanja izraelskog premijera Bendžamina Netanihua koji je u nedelju izjavio: „Naša kampanja protiv terorističkih organizacija se nastavlja punom snagom. Biće potrebno vreme“, prenosi Vašington post.

Vreme je će biti potrebno i da obe strane zacele.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još