Ispadanje svih balkanskih zemalja obeležilo prvo polufinale Evrovizije

Nijedna zemlja sa Balkana nije uspela da se plasira u finale najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi u prvoj polufinalnoj večeri održanoj sinoć u Roterdamu.

Najveće iznenađenje svakako predstavlja ispadanje hrvatske predstavnice Albine koja je važila za jednu od favorita, posebno među evrovizijskim fanovima u našoj zemlji koji su iskazali revolt na društvenim mrežama.

Pored Hrvatske, u finale nisu uspele da se plasiraju ni Slovenija, Severna Makedonija i Rumunija. Finalno veče je ponovo bilo prevelik zalogaj i za Irsku, dok Australija prvi put nije u finalu od kako su se pridružili evrovizijskoj porodici 2015. godine. U njihovu odbranu, usled restrikcija zbog pandemije korona virusa, delegacija Australije nije bila u mogućnosti da doputuje u Roterdam, te je emitovan ranije snimljen nastup iz australijskog studija.

Na spisku deset srećnih zemalja koje su uspele da obezbede mesto u velikom finalu našli su se Azerbejdžan, Belgija, Izrael, Kipar, Litvanija, Malta, Norveška, Rusija, Ukrajina i Švedska. Poziciju jedne od najvećih favorita ovogodišnjeg izbora opravdala je Destiny sa Malte koja je zatvorila drugo polufinale. Ova osamnaestogodišnjakinja je od objavljivanja pesme najveći favorit kladionica, ali je od dolaska u Roterdam „spala“ na treću poziciju usled, kako fanovi komentarišu, lošeg izbora scenskog kostima. Ipak, energičnim nastupom i sjajnim vokalom sinoć je pokupila sve ovacije publike i potvrdila još jednom svoj status najozbiljnijih pretendenata na pobedu. Podsećanja radi, ova devojka je već jednom osvojila evrovizijski trofej i to sa samo dvanaest godina – na Dečijoj pesmi Evrovizije 2015. godine.

Pored Malte, najveći favoriti ovog polufinala su Ukrajina, Kipar i Litvanija, kao i energična Efendi iz Azerbejdžana koja je važila za glavnog favorita prošlogodišnjeg neodržanog takmičenja, dok je ove godine i pored ne tako dobrih prognoza kladionica ušla u finale i energičnim nastupom oduševila publiku u Roterdamu.

Prenos prvog polufinala na RTS-u obeležila je i jedna, u najmanju ruku čudna, izjava Duške Vučinić koja je za Izraelsku predstavnicu Eden Alen izjavila da je „sušta suprotnost od Nete (Barzilaj), shvatićete i zašto“. Ja, evo, nisam shvatio zašto i ne želim ni da mislim da se radi o boji kože i kilogramima, jer bi u tom slučaju to bila insinuacija koju jedan prezenter javnog servisa ne bi smeo sebi da dozvoli. Ukoliko ste vi shvatili nešto što ja nisam – pišite nam. Ili ćemo sačekati da gospođa Vučinić sama objasni šta je spisateljica htela da kaže.

Neta Berzilaj (levo) i Eden Alen (desno)

Naše predstavnice, grupa Hurricane, takmičiće se u četvrtak u drugom polufinalu i, ukoliko uspeju da se plasiraju, Srbija će biti jedina bivša jugoslovenska republika u finalu ovog takmičenja, što nam daje velike šanse za visok plasman.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još