Spoljna politika za početnike: Dear Mr. Ex Presidente

Leto mi sada deluje kao daleka prošlost, more i sunce tek izmame pokoji uzdah, a ja i dalje lutam stranim portalima u nadi da će ovi kišoviti dani doneti neke inspirativne priče.

Peti Ženski marš po redu i prvi od početka Bajdenove administracije oživeo je u subotu, protest širom zemlje je ujedinio na hiljade ljudi u Vašingtonu koji traže nastavak pristupa abortusu na godinu dana pošto su konzervativni zakonodavci i sudije to doveli u opasnost.

Kako se to desilo? Pre nešto više od mesec dana, tačnije 1. septembra u Teksasu je usvojen zakon kojim se zabranjuje abortus na samo šest nedelja trudnoće i nagrađuje oko 10.000 dolara građanima koji uspešno tuže svakoga ko pomogne nekome da abortira. Zdravstveni stručnjaci kažu da žene možda i ne znaju da su trudne u tom periodu. Da stvar bude još gora zakon ne čini izuzetak za trudnoće koje su posledica silovanja ili incesta.

Ipak nije se taj zakon samo tako odjednom stvorio, on se slobodno može smatrati produktom Trampove administracije, u kojoj je bilo normalno da se žene kažnjavaju zbog abortusa. Zato  Vas pitam, gospodine bivši Predsedniče kako se osećate kada se pogledate u ogledalo, da li ste ponosni? Kako možete da hodate sa podignutom glavom znajući da na hiljade žena pati zbog odluke koju ste Vi podržali.

Kako je izgledao marš?

Demonstranti su ispunili ulice oko suda, uzvikujući „Moje telo, moj izbor“ i glasno zviždeći uz ritam bubnjeva. Pre nego što su krenuli maršom, okupili su se na trgu u blizini Bele kuće, mašući natpisima koji glase: „Pazi na svoju matericu“, „Volim nekoga ko je abortirao“ i „Pobačaj je lični izbor, a ne zakon debata“. Neki su nosili majice na kojima je pisalo „1973“, što se odnosi na značajnu odluku koja je abortus učinila legalnim za generacije Amerikanki.

„Sramota, sramota, sramota!“ učesnici su ujedinjeno apelovali dok su prolazili pored hotela Trump International na putu do vrhovnog suda. Neki su zviždali i mahali pesnicama prema Trampovim znamenitostima.

Nastavićemo da se borimo za Teksas„, obećala je Marša Džons iz Centra za zdravstvenu zaštitu , prenosi Gardian i dodala, „Ne možete nam više govoriti šta da radimo sa našim telima!“

I u Springfildu, državi Ilinois se skupilo nekoliko hiljada ljudi, među njima su se istakle sluškinje u crvenim haljinama i belim kapicama koje podsećaju na podčinjene žene iz romana Margaret Atvud sa transparentima koji nose natpis „Majka po izboru“.

Dan pre marša, Bajdenova administracija zatražila je od saveznog sudije da blokira najstrožiji nacionalni zakon o abortusu, koji je od početka septembra zabranio većinu abortusa u Teksasu. Savezni sudija je u sredu odobrio zahtev Ministarstva pravde da obustavi sprovođenje nedavno usvojenog zakona, dok pravna bitka oko statuta prolazi kroz savezne sudove. Još jedna svetla tačka je i moguća osvešćenost američkih sudija, koji senadski predlog zakona 8 prepoznaju kao zloupotrebu kojim su žene nezakonito sprečene da vrše kontrolu nad svojim životima i suprotne Ustavu.

I dalje postoje pitanja koja nemaju odgovor, i dosta problema koja ova obustava donosi.

Kakav će efekat blokiran zakon imati u Teksasu kod žena koje su pokušale da pronađu stručnjake u drugim zemljama i na koji period će važiti obustava još nije poznato. Ono što jeste i što plaši mnoge ljude je mogućnost da klinike koje se opredele za vršenje abortusa za vreme odustave zakona mogu biti tužene kada se ta obustava ukine.

Hvala mom uredniku što je insistirao na povratku serijala.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još