Upaljene sveće u znak sećanja na preminule od AIDS-a

Tradicionalno paljenje sveća, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a održano je u nedelju na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje je uputilo proglas Ministarstvu zdravlja i direktorima infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu sa zahtevom da „pronađu način da se nastavi sa redovnim pregledima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima koje je prekinuto od početka epidemije“.

„Pozivamo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, direktore infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i načelnike odeljenja, da pronađu način da nastave sa redovnim lečenjem i lekarskim praćenjem pacijenata sa HIV-om, virusnim hepatitisima i drugim infektivnim i tropskim bolestima.” – kaže Branislav Prokić, predsednik Uprave UG Potent, prenosi Danas.

Infetivne klinike u kojima se leče pacijenti sa HIV-om i drugim infektivnim i tropskim bolestima su trenutno u kovid sistemu, a pacijenti su prepušteni sami sebi. Godišnje od AIDS-a u svetu život izgubi više od million ljudi, samo uz adekvatnu terapiju i lekarsi nadzor osoba sa HIV-om može živeti neskraćenim životnim vekom.

„Ovi pacijenti zahtevaju praćenje toka lečenja HIV infekcije, drugih infekcija, komorbiditeta i opšteg zdravstvenog stanja i neophodni su im njihovi infektolozi“, navodi se u proglasu.

 Proglas je podržalo nekoliko organizacija koje se bave podrškom osoba koje žive sa HIV-om i LGBT pravima.

Podsećanja radi, Dan sećanja na preminule od AIDS-a u svetu se obeležava od 1983. godine, a u Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 2005. godine na Trgu Republike u Beogradu gde je na velikoj crvenoj traci upaljeno 350 sveća i napisano preko 100 poruka podrške. Organizacioni tim tada su činili Centar E8, Centar za održivi razvoj, UNAIDS Tematska grupa za Srbiju i Crnu Goru, UNICEF, UNDP HPVPI mreža, JAZAS, Čovekoljublje, Lekari sveta, UPSZ.

„Mnogo sam ponosan na sve što smo uradili tih godina. Tada smo na Trgu Republike imali velku crvenu traku, palili sveće, ali i pozivali ljude da pišu poruke osobama koje više nisu sa nama. Ja i dalje čuvam poruke od prve godine“, seća se Vojislav Arsić, izvršni direktor Centra E8.

Već naredne godine Dan sećanja se pored Beograda obeležavao i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Loznici, Valjevu, Majdanpeku, Požarevcu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici, a 2008. godine pokrenuta je kampanja „Sa HIV-om se danas živi“. Slogan kampanje u godinama koje su usledile postao je narativ pokreta za prava osoba koje žive sa HIV virusom.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još