Spoljna politika za počenike: Zemlja beskonačnog rata

Ove nedelje pričamo o zemlji beskonačnog rata, Avganistanu.
Gledala sam mnogo putopisa i svi su se sveli na isto, zemlja je bogata dobrom hranom prelepom arhitekturom i najvažnije najprijatnijim ljudima koje ćete ikada da upoznate. Tako je barem bilo do pre nekoliko meseci. Crni oblak se nadvio nad zemljom.

Da podsetimo, pre dva meseca Talibani su nasilnim putem došli na vlast. Od avgusta zemlja je počela da tone kako socijalno tako i ekonomski.

Ne nazivam sebe feministkinjom, ali što je dosta, dosta je. Koliko god je neka vera i tradicija drugačija ljudska prava su svetinja u koju se ne sme dirati. Pa ipak. Talibani su ženama „preporučili“ da ne idu na posao jer je ipak „bolje“ da one ostanu kući, burke su sve prisutnije, a žene su u obavezi da sklanjaju lice od prolaznika pretvarajuči se polako u senke Avganistana. Muška pratnja je obavezna, sem u svetovnim mestima gde je sada izričito zabranjeno mešanje muškaraca i žena. Kako kažu ovo je vraćanje kulture u zemlju, po meni ovo je samo vračanje zemlje u nazad. Prema „šerijatskom zakonu“ nikakva burka preko celog lica nije obavezna, kao ni kompletan džihab, to je izbor, barem bi trebao da bude. Šteta što to ekstremističke grupe nisu razumele. Dobro, slobodno me nazovite feministkinjom ako želite, ali vas pitam da li ovo vama zvuči normalno u 21. veku? Zašto svetske vlasti ne reaguju na moderno ropstvo?

Ne brinite, još uvek nisam pokrila veći deo tog crnog oblaka. Pripadnici Islamske države pokrajine Korasan, drugim rečima ogranak džihadiskičkih militarnih grupa ponovo razvija strukture. Ova militarna grupa je najnasilnija i najekstremnija, svoje pripadnike regrutuju kako iz Avganistana tako i iz Pakistanske države, naročito pribegle pripadnike Talibana koji svoju organizaciju smatraju nedovoljno ekstremnu. Ma znate oni „ljudi“, bombaši samoubice kojima je cilj da „očiste” zemlju, e baš oni.

Spona između Talibana i ISIS-K je svakako njihova vizija sunitskog Islama. Verovanje po kojem društveni i politički život nikako ne sme biti odvojen od verskog, dok je nasilje u ime vere  ne samo opravdano nego i dužnost svakog muslimana. Iako im je vizija slična ove dve grupe su na različitim stranama lestice, od avgusta Islamska država pokušava da zauzme svoje mesto na vrhu. Napadi na talibanske borce i civile su nasumični i sve agresivniji, mnogo nedužnih civila je stradalo sa početkom u napadu na međunarodnom aerodromu u Kabulu ove godine.

Najnoviji napad koji se odigrao pre tri dana u prestonici Avganistana, usmrtio je najmanje 15 ljudi. Dve eksplozije i pucnjava u vojnoj bolnici su treći napad koji se desio u poslednjih nekoliko nedelja. Najnasilniji je ipak napad bombaša samoubice na šitsku džamiju koji je oduzeo živote najmanje pedeset ljudi na severu zemlje. Nasumični napad se desio i tokom molitve u džamiji u Kandaharu,. Čudno je koliko se smatraju velikim vernicima, a ništa im nije sveto.

Ekonomska dubioza

Odlaskom snaga predvođenih SAD-om i mnogih međunarodnih donatora zemlja je ostala bez donacija koja je činila tri četvrtine javne potrošnje, odluka Talibana da zabrani korišćene strane valute samo će povećati ekonomski kolaps u kojem se već nalaze. Zaleđene avganistanske rezerve u Evropi i Americi svrbe Talibane, oni vrše pritisak da se te milijarde oslobode. Ekonomska kriza  kao i u svakoj drugoj državi je sa sobom povukla i masovnu glad i migraciju.

Potparol Talibana, Zabihulah Mujahid upozorio je da svako ko ne bude poštovao odluku, biće zakonski tužen, rečima: „Islamski emirat nalaže svim građanima, vlasnicima prodavnica, trgovcima, biznismenima i široj javnosti da od sada obavljaju sve transakcije u Avganistancima i striktno se uzdrže od upotrebe strane valute“, prenosi BBC.

Trgovina Američkim dolarom je u Avganistanu jako rasprostranjena, a njegova zabrana može još više da izoluje zemlju od ostatka sveta. Ovako opterećenje ekonomije u Avganistanu će napraviti još veči disbalans, pošto se već sad bore sa nedostatkom gotovinskog novca u zemlji. Šta vi msilite, hoće li se Avganistan zatvoriti za ostatak sveta i da li će moći tako da preživi, ili će se zemlja naći u poziciji bez struje i hrane kao Severna Koreja?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još