SNAGA ŽENSKOG STVARALAŠTVA: otvoren konkurs za Femixedu filmski kurs

Umetnost dobija važnu šansu onog trenutka kada uključi snagu ženskog stvaralaštva. Ipak, za feminizam je neophodno izboriti se, stvarati i koristiti dobre prilike. Iako nam vazduh jeste zagađen, imamo sreće što živimo baš sada, u trenutku kada je prilika sve više. Evo jedne tako važne.

Naime, i ove godine, otvoren je konkurs za umetnice iz naše zemlje i to na temu filma. Ako imaš između 18 i 30 godina i baviš se scenarijom, režijom, montažom, produkcijom ili si već filmska autorka koja samo čeka svoju priliku, dobro je što čitaš ovaj tekst. Ekipa programa FemixEdu posle uspešnog kursa na temu muzike i fotografije, otvara i kurs koji se ove godine sastoji od razgovora, predavanja i radionica iz oblasti filma.

Možda se pitate zašto je ovo tako važno, ali ja ću vam svakako na to odgovoriti.

Kada neko nudi prostor za slobodno stvaralaštvo, sticanje znanja i podršku na putu do realizacije ideja mladih, važnost se više i ne dovodi u pitanje. Međutim, kada ovakva inicijativa nastane kao ideja osnaživanja mladih žena i podsticanje ka samoostvarenju, to postaje prozor u ono šta feminizam zapravo i jedino znači. Jednake šanse. U zemlji koja još uvek nije sasvim razumela ideju ohrabrivanja žena, ovo su pokreti koji prave razliku.

Program ukratko izgleda ovako: filmski kurs će se održavati svake subote i nedelje počev od 22. novembra pa sve do 13. decembra, nakon čega se saradnja nastavlja kroz tromesečno individualno mentorstvo. Realizovane ideje prikazaće se na FemixEdu festivalu ženskog stvaralaštva u prvoj polovini marta 2021. godine.

Ukoliko se sećate ovogodišenjeg Beldocs festivala, onda sigurno već znate i da je nagrađivani dokumentarac „Viktorija, 15“, autorke Mine Petrović nastao baš kao rezultat ovog kursa. Film je nastao kao priča o Viktoriji Milošević, mladoj muzičarki i njenoj pobedi u često zatvorenom, muškom svetu. Ovaj, još uvek aktuelni film, uspeo je probudi mnoge i da dočara priču koja nažalost, nije jedinstvena koliko i nevidljiva.

Ukoliko i ti imaš priču koju želiš da ispričaš, ovo je link putem kojeg možeš da se prijaviš. Uz popunjenu prijavu, potrebno je da pošaješ i motivaciono pismo u kome obrazlažeš zašto ti je važno da učestvuješ, na mejl adresu femixedu@gmail.com

Zoomerke, srećno!

Više informacija o konkursu i prijavi možeš pronaći ovde.

Izvor fotografije: facebook stranica „Projekat Femix“

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još