Zašto sam pogledala“Muškarčine“ 10. put i šta nam Reflektor teatar donosi u novembru

Novembar u Reflektor tatru otvorila je predstava ”Muškarčine”. Ovu predastavu Vojkana Arsića i Minje Bogavac nikada ne smem da propustim.


Mislim da je jako važno za svakog muškarca da pogleda ovu predstavu barem jedanput jer nas muškarčine uče šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas. Iako nisam muško i svakako mi nije cilj da budem pravi muškarac, ”Muškasrčine” i dalje drže titulu moje omiljene predstave svih vremena. Znate li onaj osećaj kada vas talasi različitih emocija pogode u isto vreme? E baš to je razlog zašto gledam ovu predstavu deseti put.


Ovih sedam muškaraca ima tu moć da vas provoza kao roler koster kroz svoj priručnik. Od više nego dobrih forica koje izazivaju smeh do suza, pa kroz neke ozbiljne misli ali na vrlo komičan način, pa do ozbiljnih tema od kojih se naježite. Gledam ih deseti put i uvek se smejem kao da mi je prvi. Kroz taj humor koji nikada ne dosadi prisete nas na sve ono uz šta smo odrastali, na sve one stereotipe o muškarcima. Podsete vas na detinjstvo i odrastanje, roditeljsko vaspitavanje. Čak uspeju da nam dokažu da postoji mir među polovima, iako u predstavi ne dobiju tog Nobela kog toliko žele za taj dokaz o miru, svakako su ga zaslužili. Pored cele te priče o životu i odrastanju jednog muškarca u ovoj sredini vraćaju nas kroz vreme u period od raspada Jugoslavije 90-tih godina, pa sve deo stvaranja današnje Srbije i podsećaju nas na sve događaje koje je taj period doneo. I onda se nakon svega toga zapitam da li je detinjstvo jednog muškarca uz takvu sredinu i takvo odrastanje lako.


Pored ovih sedam veličanstvenih muškarčina ovog meseca nas u Reflektor teatru čeka još mnogo toga.
Predstava ”Urednik”, takođe u režiji Vojkana Arsića, po dramskom tekstu Sare Radojković će prvi put izaći pred Kragujevačku publiku 16. novembra u 20 časova na sceni Knjaževsko Srpskog teatra. U ovoj predstavi možete videti kako funkcionišu mediji, kako se koriste manipulacijom, lažima i auto-cenzurom. Koliko god pokušavate da se izdvojite sistem vas vuče po svom i koliko je zapravo teško izboriti se sa tim.


Kao objašnjenje jednog jako velikog društvenog problema dolazi predstava ”Ekstremizam – kako ja ovo sinu da objasnim?” 18. novembra u 20 časova na Dorcol Platzu. Ovaj komad pisao je Filip Grujić, a režirao Vojkan Arsić i govori nam o svim aspektima ekstremizma, dokazuje da ekstremizam ne mora biti samo politički već religijski i etnički, govori o njegovom uzroku i posledicama.


Poslednje što nas čeka ovog meseca je predstava ”Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”. Autorka predstave je Minja Bogavac, a tekst je pisala kolektivno uz učečće izvođača. Šta je fašizam, kako se protiv njega boriti i ko su naši heroji u toj borbi? Ko je bila porodica Ribar i zašto je važna?


Na sva ova pitanja dobićete odgovor 23. novembra u 20 čacova na Dorcol Platzu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još