Sklonjen bilbord sa plućima ispred Doma omladine

Grupa građana „Kreni – Promeni“, postavila je juče ispred Doma omladine u Beogradu bilbord sa velikim pamučnim plućima, zajedno sa senzorom za merenje zagađenja, da bi ustanovili za koliko će dana pluća pocrneti. Na bilbordu je ispisana i adresa sajta, kako bi građani i građanke imali pristup rezultatima merenja. Međutim, danas je bilbord uklonjen jer kako kažu iz udruženja „Kreni-promeni“ ako nema merača – nema zagađenja.

Najavljen je i protest za danas u 12h ispred Doma omladine.

Predsednik Udruženja za zaštitu u ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović u pisanoj izjavi podsetio je da je prikupljeno više od 51.000 potpisa podrške inicijativi „Rešenje za zagađenje“.

U peticiji se navodi da je prema podacima iz 2016. (Svetska zdravstvena organizacija), uzrok smrti 11.500 umrlih u Republici Srbiji povezan sa zagađenjem vazduha, kao i da je zagađenje u Srbiji u velikoj meri uzrokovano načinom na koji se grejemo. Zvanični podaci pokazuju da najveći doprinos zagađenju u zimskom periodu daju individualna ložišta i toplane. Uprkos tome što zagađenje vazduha PM česticama, koje potiče iz saobraćaja, čini svega 6%, vlada je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni ili hibridni pogon. S tim u vezi. Ministarstvo zaštite životne sredine je u 2020. godini opredelilo 120 miliona dinara za subvenciju kupovine novih vozila sa električnim ili hibridnim pogonom. Time se novac građana Srbije usmerava u kupovinu privatnih skupih automobila, umesto da se pomogne socijalno ugroženim domaćinstvima koji sa zastrelim ložišta predstavljaju znatno veće zagađivače. 

U peticiji se od ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i premijerke Ane Brnabić traži da se umesto subvencionisanja kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon opredeljena sredstva preraspodele i tim sredstvima subvencionišu mere energetske efikasnosti i kupovina energetski efikasnijih ložišta za građane koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

„Iako je Irena Vujović dopisom načelno podržala aktivnosti tražimo konkretne i čvrste garancije. Da li će pluća pocrneti pre nego što ministarka Irena Vujović odgovori“, upitano je u saopštenju koje je potpisao Manojlović.

Inicijativu „Rešenje za zagađenje“ pokrenuli su UZUZ, „Kreni – Promeni“, Beogradska otvorena škola (BOŠ), Eko straža i nekoliko drugih udruženja.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još