Chloe Zhao: rediteljka koja ulazi u istoriju Golden Globes ceremonije

Noć za nama obeležila je dodela prestižnih Golden Globes nagrada. Bilo je dosta očekivanih pobeda, ali i dosta iznenađenja. Međutim, možda i najvažnije, ovogodišnje izdanje ulazi u istoriju ceremonije – rekordne tri nominovane rediteljke i jedna pobednica, čije je ime Chloe Zhao.

Zhao, svojim radom na filmu Nomadland, pobeđuje već poznata imena Davida Finchera i Aarona Sorkina, ali i svoje koleginice Reginu King i Emerald Fennel. Ipak, mladoj rediteljki ova zlatna statua nije prva, jer je za isti film već dobila Zlatnog lava na festivalu u Veneciji.

Prva žena koja je dobila Zlatni globus u polju režije bila je Barbra Streisand, za svoj film Yentl. Čak 38 godina kasnije, Chloe Zhao je druga žena – i prva Azijatkinja – koja nosi ovu titulu.

Da podsetimo, film Nomadland prati glavnu junakinju Fern, udovicu koja je primorana da napusti svoj dom usled ekonomske krize. Svoj ceo život stavlja u mali kombi i njime putuje po američkom zapadu, gde upoznaje mnoštvo ljudi sličnih njoj.

Ove godine imali smo prilike da vidimo više žena nominovane za svoj rad u različitim oblastima filmske industrije. Pobeda Chloe Zhao i njenog filma važan je trenutak u istoriji Golden Globes-a. Neminovno je da ćemo u narednim godinama u kategorijama nagrada za rad iza kamere viđati sve više i više ženskih imena.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još