Sigurnosne kamere izazvale nesigurnost

Mnogi od nas su videli da društvenim mrežama kruži fotografija kamere koja snima kabine za presvlačenje u prodavnici Berška.

Prema rečima portala MONDO, kameru je razotkrila Katarina Kolozeus, supruga Ljube Perućice, koja je odmah podelila na društvenim mrežama svoju sumnju da ju je kamera snimila dok se presvlačila, s obzirom na to da se kamera nalazi odmah iznad kabine. Nakon toga, prema rečima ovog portala, Ljuba Perućica objavio je da je saznao od bivših zaposlenih da kamera postoji iz zaista sigurnosnih razloga – kako neko ne bi ukrao nešto, kao i da se ti snimci kasnije brišu. Snimke, navodno, zaposleni ne gledaju ukoliko ne dođe do krađe.

Prema rečima portala nova.rs, ekipa njihovog portala, kao i portala zadovoljna.rs, otišla je u tržni centar kako bi proverila ovu informaciju. Kako navodi portal zadovoljna.rs, kamera je zaista tu i mada je možda predviđena za snimanje radnje, postoji pretpostavka da zadire i u kabine. Prema njihovim rečima, pitali su i menadžerku radnje da objasni čitavu situaciju, međutim, konkretan odgovor nisu dobili, već su upućeni da pošalju mejl direkciji Inditexa, što je učinjeno i pre posete radnji. Odgovor nisu dobili.

Nakon toga, proverili su i da li u drugim radnjama ove kompanije postoje kamere u kabinama. Navedeno je da nisu primećene u Zari, Stradivarius, Pull and Bear, Massimo Dutti i Oysho radnjama. U tekstu portala zadovoljna.rs skreće se pažnja i na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji ističe da u svakoj prostoriji koja se snima mora postojati slika kamere. Takođe, video-nadzor je zabranjeno uvoditi u svlačionice, toalete i solarijume.

Kako piše nova.rs, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će otvoriti postupak nadzora radi utvrđivanja jesu li kamere u prodavnicama zaista snimale osobe u kabinama. U saopštenju poverenika takođe je navedeno da će javnost biti blagovremeno obaveštena o ishodu nadzora.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još