Zabranjen fotošop u Norveškoj – mali korak u velikoj bici

Opšte je poznato da su nam putem društvenih mreža nametnuti gotovo nedostižni (bez fotošopa i plastičnih operacija) standardi lepote, na koje svako od nas drugačije reaguje. Neki daju sve od sebe kako bi postigli pomenute standarde, kod njih se često javljaju nesigurnosti koje mogu dovesti i do ozbiljnijih psihičkih problema. Ima onih koji smatraju da ljudi (uglavnom influenseri) koji postavljaju te standarde nisu odgovorni za tuđe nesigurnosti, dok s druge strane ima onih koji se vrlo svesno i aktivno bore protiv ovoga.

U poslednju grupu spada Norveška, koja je, kako prenosi portal N1, izmenama zakona o oglašavanju i marketingu predvidela da je dorada fotografija koje se kače na društvene mreže moguća samo ako se naznači da su fotografije sređivane u fotošopu ili kroz filtere. Razlog za uvođenje ovakvog pravila, prema istom izvoru, jeste očuvanje mentalnog zdravlja i samopouzdanja građana.

Prema rečima portala Lepota i zdravlje, u Norveškoj će od sada osobe koje pokušaju da prikriju da je njihova fotografija obrađena, pa čak i samo provučena kroz filter, biti novčano kažnjavane. Kako prenosi Lepota i zdravlje, prema izmenama i dopunama koje je donelo norveško Ministarstvo za decu i porodična pitanja, oglasi sa promenama u veličini, obliku ili koži tela moraće biti označeni nalepnicom koja je osmišljena od strane Ministarstva. Sve ovo, prema istom izvoru, ukazuje na ozbiljnost uticaja takvih fotografija koje prate i mlađe osobe, koje nesvesno stvaraju lošu sliku o sebi.

U današnje vreme većina korisnika društvenih mreža naučila je da prepoznaje fotografije uređene u fotošopu i sličnim aplikacijama, bez obzira da li je to naglašeno ili ne. Dakle, svest o zastupljenosti tih programa u društvu postoji. Da li je onda to razlog za nisko samopouzdanje i narušeno mentalno zdravlje i da li će ovaj zakon zaista biti dovoljan da se problem nametnutih standarda reši? To je svakako rasprostranjen problem, koji traje godinama unazad i vrlo je neizvesno da li će ovaj zakon to promeniti. Svakako da se radi o dobrom potezu, ali to je samo mali početni korak u bici protiv nametanja nerealnih standarda lepote.

Cover photo: fotostrobi, Pixabay

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još