Sutra svi na bajs!

U četvrtak, 3. juna, povodom Međunarodnog dana bicikla, biće organizovan biciklistički matine, između 16h i 18h, ispod Brankovog mosta, sa strane reke koja pripada opštini Stari grad.

Ujedinjene nacije u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, ambasada Kraljevine Holandije i udruženje Ulice za bicikliste, pozivaju sve građane i građanke da ovog dana koriste bicikl kao prevozno sredstvo na putu do škole/posla/fakulteta.

Ljubitelji biciklizma imaće priliku da tokom događaja probaju holandske palačinke i podele međusobna iskustva, a poznato je da biciklistička iskustva donose samo benefite: vožnja bicikla pozitivno utiče na zdravlje i formu vozača, štedi novac u odnosu druge vidove transporta, olakšava kretanje kroz saobraćajne gužve, dok problem parkiranja za bicikliste ne postoji. Istovremeno – vožnja bicikla ne zagađuje prirodu.

Za bicikliste i biciklistkinje početnike deliće se priručnik „Beograd na pedale”, sa instrukcijama kako da se na biciklu bezbedno kreću Beogradom, a dok  čekaju na palačinke, tim Ulice za bicikliste će im podmazati  lanac, dotegnuti  kočnice i dopumpati  gume na biciklu.

Goste će na događaju dočekati visoki predstavnici Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Holandije i udruženja Ulice za bicikliste.

O Međunarodnom danu bicikla

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.

Na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim. Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živite smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Ukratko, vožnja bicikla je zdrava, pristupačna i pogoduje životnoj sredini i samim tim ima prednosti za sve. Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma. Važno je da proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još