Saga Rio Tinto: novo poglavlje

Saga Rio Tinto nije ni blizu kraja, a kako se čini, i kako aktivisti i građani strahuju – samo se zahuktava. O Rio Tintu je u tekstu iz dva dela pisala Nikolina Bonić, bio je više puta tema i Preseka nedelje, ali ovaj put čitava priča može biti i ozvaničena.

Naime, kako piše N1, Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim, prema oceni aktivista, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS.

Kako piše N1, Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim, prema oceni aktivista, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS.

Aktivisti poručuju da je ovo ogroman korak ka ekološkoj katastrofi, a gotovo istovremeno pojavile su se i slike crvene boje jezera. Naime, prema pisanju N1, meštani Gornjih Nedeljica, mesta gde je u planu rudnik litijuma, pronašli su u jezeru koje se stvara od podzemnih voda prepoznatljivu crvenu boju koja se uvek pronalazi u blizini Rio Tinta. Meštani sumnjaju da su več počela iskopavanja, što Rio Tinto oštro demantuje i čak su prosledili fotografije koje pokazuju da nema crvene boje u jezeru.

Kompanija Rio Tinto saopštila je, prenosi N1, da je u periodu od 2007. do 2018, u radijusu od oko 200 metara, postojalo 15 istražnih bušotina od kojih nijedna nije bila hidrogeološka, te da je stoga apsolutno nemoguće da su bušotine uzrok nakupljanja vode, i njene obojenosti u crveno, kao i da se navedeno jezero nalazi na privatnoj parceli na kojoj kompanija ne vrši nikakva ispitivanja. Kako podvlači N1, kompanija podseća i da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i da tek nakon ishodovanja svih dozvola može da se počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta, za šta će biti potrebno bar pet godina.

Građani i aktivisti protestovali su protiv odluke Skupštine Loznice, a gradonačelnik Loznice je pomenuo i mogućnost referenduma, za koji je rekao da predstavlja jedno od najvećih sredstava demokratije, piše N1. N1 podseća i na to da se i dalje ne zna da li će referendum obuhvatiti celu Srbiju, ili samo Loznicu ili mačvanski region. Aktivisti se protive referendumu.

„Vlast će po svom mehanizmu, kako dobija izbore, tako će i namestiti referendum. Oni se ne bi upustili u referendum da postoji ikakav rizik da ga izgube. Oni kada čuju cifru od 2,4 milijarde, njima se zenice šire. Njima je to najvažnije“, ocenio je za N1 Nebojša Petković, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“. U emisiji na N1 Andrea Radonjić iz kompanije Rio Sava zamolila je još jednom za strpljenje kako bi kompanija sprovela sve studije koje su neophodne, a koje će biti date na javni uvid i podvukla da će kompanija, ukoliko studija pokaže nepovoljan uticaj na životnu sredinu, odustati od projekta. Petković je, međutim, primetio nelogičnost – zašto se onda već otkupljuju imanja i kuće od ljudi koji žive na tom potezu, ako postoji bilo kakva nedoumica o eventualnom prekidu projekta?

Sa druge strane, pitanje je koliko bi referendum išta promenio, čak i kada bi se obezbedili uslovi za njegovo održavanje. Kako kažu iz kompanije Rio Sava ne postoji pravni okvir po kojem dozvole u tom slučaju ne važe, te bi ukoliko bi ishod referenduma bio negativan, Rio Tinto morao da zauzme stav.

„Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali naravno da ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila prema nama kao okvir“, izjavila je Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Exploration, piše N1.

Tekst je deo serijala Presek nedelje.

Cover photo: meštani Gornjih Nedeljica / N1

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još