Pravda za žrtve saobraćajnih nezgoda traži se na ulici

Mnogo „krupnih“ slučajeva prošlo je sa slabim ili nikakvim kaznama, a tada se sve svodilo na revolt na društvenim mrežama. Sada, izgleda, je tome došao kraj. Beograd i Novi Sad pokazuju kako je neophodno pravdu tražiti na ulici, blokadom saobraćaja i čitavih krajeva grada. I za sada daje rezultate. Da li upravo zato što nisu u pitanju „krupni“ slučajevi, ili zbog nečeg drugog, ali građani Karaburme uspeli su da dobiju odgovor na svoje zahteve. Karaburma je, doduše, još uvek blokirana – odnosno saobraćaj se ne odvija i blokiran je kontejnerima, a do kada će to trajati i imaju li svrhu protesti koji traju u nedogled na isti način i bez ikakvih drugih vidova pritiska na nadležne – diskutabilno je. No svakako, prvobitni cilj, da se bahati vozač koji je usmrtio dete nađe u pritvoru – postignut je.

Sada to isto pokušava da postigne i Novi Sad. Identična priča – bahati vozač je na slobodi.

Kako piše N1, građani, porodica i prijatelji Nine Rađenović, 21-godišnje devojke koja je nastradala 6. juna nakon što je na nju naleteo automobil pri velikoj brzini, blokirali su Preradovićevu ulicu u Petrovaradinu i zahtevaju da vozač, koji je pušten da se brani sa slobode, bude u pritvoru. Porodica se žali i na spor istražni postupak i tvrdi da je prvo saslušanje mladića koji je bio za volanom, zakazano za 10. septembar.

„Uviđaj je rađen, a mi kao roditelji, koji živimo ovde na dva minuta, nismo pozvani na mesto tragedije. Gospodin sin je pozvao svog oca i dedu, i bio na mestu tragedije. Mi smo pozvani u 20 do 11h kad je sve bilo gotovo. Da li treba da pitam kako je rađen uviđaj, ako je njen stric ujutro našao njen telefon. Kako je rađen taj uviđaj? O čemu mi dalje da razgovaramo… Dete koje je imalo uredno dokumente vodilo se kao NN lice. O čemu mi dalje da pričamo? Tri ekipe policije su bile ovde, ko tu koga ovde više potkupljuje“, rekla je Ninina majka Zorica Rađenović, piše N1.

I dok je u Beogradu sve prošlo mirno i niko ne pravi problem kada je protest u pitanju, u Petrovaradinu ima incidenata. Kako prenosi 021.rs, građani koji su bili u blokadi u Preradovićevoj ulici primetili su automobil koji je stajao nekoliko desetina metara dalje i u kojem je, kako su rekli, „bila jedna zamenica novosadskog javnog tužioca“, prišli su i tada je, kako prenosi portal, ona upalila kola i udarila nekoliko građana koji su bili iza automobila – piše N1.

Kako N1 takođe prenosi, posle svega što se dešavalo, građani i porodica su odlučili da protest i blokadu za sada prekinu i da se drže prvobitnog dogovora da tužilaštva daju rok od sedam dana da reaguje i pritvori osumnjičenog, a u slučaju da ne bude reakcije, novi protest bude u petak 6. avgusta u 20 časova na istom mestu i da tada počnu sa dvadesečetvoročasovnim blokadama Preradovićeve ulice do ispunjenja zahteva, tako da je način protesta u Novom Sadu drugačiji.

Drugačija je i situacija. Dok je u Beogradu bio u pitanju pešački prelaz, potpuno jasno obeležen i u delu naselja u kome se nalaze škole, te je jasno signaliziran oprez i poštovanje ograničenja brzine, a na raskrsnici u neposrednoj blizini postoji i kamera – u Petrovaradinu nije taj slučaj. Kako piše N1, devojka je nastradala na mestu gde nije obeležan pešački prelaz, na kom svakodnevno ulicu prelazi na stotine ljudi. Na tom mestu bilo je više saobraćajnih nezgoda, a meštani Petrovaradina godinama su apelovali na nadležne da im obezbede nedostajuću saobraćajnu signalizaciju u prometnoj ulici koja funkcioniše i kao magistralni put ka Beogradu. Sa tim je započeto, tek nekoliko nekoliko nedelja nakon što je Nina izgubila život, a meštani Petrovaradina organizovali protest.

Izgleda ništa ne može da se uradi dok se ne izađe na ulice.

Tekst je deo serijala Presek nedelje.

Cover photo: N1

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još