Početak školske godine zavisi od vakcinacije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da će početak školske godine zavisiti od preporuka Kriznog štaba, ali da bez dovoljno vakcinisanih postoji rizik da nova školska godina ne počne na regularan način.

Tokom posete sportskog kampa u Beogradu, ministar je govorio o početku nove školske godine, do koje je ostalo nešto više od mesec dana. O tome kako će đaci pohađati školu od 1. septembra 2021. godine odlučiće medicinski deo Kriznog štaba, koji će, kako je rekao, dati preporuku Kriznom štabu, pa će Vlada Srbije doneti odluku.

On je istakao da je Ministarstvo kojim rukovodi spremno na sve opcije, ali da je mnogo bolje da ova školska godina počne i završi se na regularan način, pre svega zbog procesa sticanja znanja.

„Prosvetni sistem je bilo mesto gde korona nije našla svoje utemeljenje i sa tog aspekta mi jesmo spremni, ali mislim da je mnogo bolje da se ova školska godina počne i završi na regularan način. To je važno za proces sticanja znanja“, rekao je Ružić

Prepreka za to je, pored širenja virusa i nedovoljan broj vakcinisanih građana i građanki.

„Bez vakcinacije, možda, rizikujemo da i školska godina ne bude na taj način izmenadžerisana i ne počne u skladu sa regularnim pravilima“, rekao je on

Ružić je rekao da su Vlada Srbije, predsednik Republike i svi akteri u lancu omogućili vakcine, ali da još uvek nismo došli na zadovoljavajući nivo imunizacije. Zato je pozvao sve, a posebno mlade između 17 i 35 godina da prime vakcinu protiv virusa COVID-19 i tako pokažu odgovornost prema mlađima, starijima i onima koji rade u prosvetnom sistemu.

Temom vakcinacije mladih, Zoomer se ranije bavio u tekstu Šta mladi ljudi u Srbiji misle o vakcinaciji?

Razgovarali smo sa sedmoro srednjoškolaca iz Šida i Sremske Mitrovice o razlozima zbog kojih se deo njih ne odlučuje, a drugi deo ipak odlučuje da primi vakcinu. Pitali smo ih šta misle da su najveći problemi po tom pitanju, ali i šta bi ih podstaklo na taj korak.

Izvor fotografije: Amy Mitchell, Getty Images

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još