Crvenom bojom ofarbana ruka na muralu Ratka Mladića

Na muralu Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je pred sudom u Hagu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BIH, ruka je ofarbana crvenom bojom.

Mural Mladića pojavio se na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadića u Beogradu 23. jula, na dan kada je Visoki predstavnik u BIH Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja i kažnjavanja genocida u Srebrenici, za koji je Mladić osuđen.

Dan kasnije, 24. jula mediji su javili da je na muralu ruka ofarbana crvenom bojom.

Ratko Mladić je 8. juna ove godine pravosnažno osuđen pred sudom za ratne zločine u Hagu na doživonu zatvorsku kaznu po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, u kome je ubijeno preko 8.000 ljudi, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na na civile i uzimanje talaca.

Uprkos pravosnažnoj presudi međunarodnog suda koji Srbija priznaje u delu srpskog društva on se tretira kao heroj. Za to su dokaz reakcije na ovu presudu, kao i ovakvi i slični grafiti kojima su oslikane ulice u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor fotografije: Danas

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još