Počelo testiranje vakcine Sputnik V na deci

S obzirom na to da je broj novozaraženih slučajeva u Rusiji počeo drastično da raste, a prvom dozom vakcinisano je oko 15 procenata stanovništva, dakle 23 miliona stanovnika, gradske vlasti Moskve objavile su da je počelo testiranje i na deci.

Ispitivanje Sputnjika V protiv korona virusa sprovodi se za maloletna lica uzrasta od 15 do 17 godina, a kako je izjavila zamenica gradonačelnika Anastasija Rakova, trenutno je 100 dobrovoljaca koji nisu bili zaraženi i nemaju zdravstvene probleme angažovano za testiranje. 

Deca će primati manju dozu od one koja je predviđena za odrasle.

Do sada je vakcinisanje na deci odobreno Fajzerovom vakcinom od strane Evropske agencije za lekove za područje Evrope, za uzrast od 12 do 15 godina, a što se Amerike tiče, kompanija Moderna je potvrdila efikasnost vakcine mRNA-1237 kod 96% uzrasta od 15 do 17 godina.

Što se Srbije tiče, vakcinaciju organizuje Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, pri Odeljenju za zdravstenu zaštitu školske dece zrenjaninskog Doma zdravlja u Zrenjaninu. Imunizacija maloletnih se sprovodi i u Nišu. 

Udruženje pedijatara Srbije, kao i stručni komitet za imunizaciju, preporučuju vakcinaciju najpre deci sa hroničnim bolestima, kao i onima čija je vrednost indeksa telesne mase iznad 95 percentila, kod kojih se procenjuje veći rizik od težih oblika zaraze od kovida, uz naravno prethodno savetovanje sa pedijatrom subspecijistom iz bolnice ili klinike uz saglasnost roditelja.

Mladi se smatraju posebno ugroženima, budući da su aktivni u ovom letnjem periodu, kada se kreću i više nalaze u većoj masi, pa je preporuka svakako vakcinacija budući da se spekuliše o novom talasu od septembra. 

Sve informacije i obaveštenja kako za vakcinaciju dece tako i za one odrasle, vezane za kovid i dalje se dobijaju na brojeve telefona 023/561-891 i 062/804-3271.

Cover photo: Shutterstock

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još