Zoomer ocenjuje: Voyage VS Breskvica

Nekad Ceca VS Jeca, Tanja VS Slavica, Luna VS Kija… danas Voyage VS Breskvica. Volimo da živimo u svetu dihotomija, a onima koji se nalaze na suprotnim stranama to savršeno odgovara jer ako imaš svoj antipod imaćeš i naslovne strane. Zoomer ocenjuje najnoviji povod koji je podelio zemlju: nove hitove Voyaga i Breskvice. I više nam se sviđa Breskvica, ali malo i nismo „progutali“ skroz tu priču. Zašto, čitajte dalje.
U prvoj epizodi ocene daju novinarke Zoomera Sofija Dimitrijević, Anđela Išić, Jelisaveta Vujinović i Jovana Aničić i izvršni urednik Nemanja Marinović.

SOFIJA DIMITRIJEVIĆ

VOYAGE: Ne možemo da komentarišemo pesmu mladog Vojaža, a da na svake dve sekunde ne vidimo enormnu opsesiju Reljom Popovićem: od naziva trilogije koja glasi Balkan (a Reljin brend BLKN) do gotovo identičnih deonica u svakoj pesmi, tog čuvenog Reljinog „nabrajanja“ itd. Međutim, čini mi se da u ovoj pesmi toga ima manje, te da Vojaž pokušava da bude osioni dečak, neki hibrid Tomasa Šellbija i Pabla Eskobara sa Ali Ekspresa. U tome, po broju pregleda, očigledno uspeva, ali pesma preti da, vrlo uskoro bude zaboravljena i da joj je rok trajanja kraj leta. Moram priznati da jeste catchy, i da ulazi u uši, neću biti stroga.
Ocena: 6/10

BRESKVICA: Kada posmatramo pesmu Anđele Ignjatović, svima nam poznatije kao Breskvica, možemo da se posvetimo dramaturškoj analizi pesme i spota. Dobro, ne moramo spota, to možete da vidite u komentarima na Jutjubu, ludilo je. Ali, mišljenja sam da bi pesma bila „dramaturški kvalitetnija“ kada bi samo ostao naslov „Srećan put“ bez forsiranja refrena koji počinje rečima „Bon voyage“. Na taj način, iz momenta implicitnog značenja, pesma prelazi u ekstremnu eksplicitnost, koja realno smara. Kad još na to dodamo gomilu referenci na njenu vezu sa Vojažem, stvara se utisak prevelike želje za sticanjem pregleda i oplakivanjem preko pesme. Što, očigledno, kod publike pali. Ali, njena pesma je definitivno pevljivija, po mom mišljenju kvalitetnija i slušljivija, te ću biti još blaža.
Ocena: 7/10

čini mi se daVojaž pokušava da bude osioni dečak, neki hibrid Tomasa Šellbija i Pabla Eskobara sa Ali Ekspresa.

ANĐELA IŠIĆ

Izgleda da trending konačno pobija onu balkansku ustaljenu pretnju „kraljica si dok si uz mene na mom tronu“, što me raduje jer sam ubeđena da, nažalost, svaka devojka makar jednom prođe kroz pokušaj takvog „prevaspitavanja“, pa ovo neka dođe kao malo ohrabrenje. Pre svega mislim na prekor youtube javnosti i gaslajtovanje koje je Breskvica dobijala posle razilaženja sa Voyageom – da sigurno je ona kriva, da je sada propala jer je ostala bez mozga operacije, da je on stvorio, i svaki njen talenat je umanjivan do marginalnosti. Takve spekulacije jesu možda dobre za dramu, ali pokazuju svu toksičnost sistema prema mladoj devojci koja tek treba da greši, da se traži i stvara. Ako među njima postoji ikakav dogovor o poslovanju – čestitam jer im ide od ruke biznis. Ako ne postoji – opet čestitam i želim da oboje nastave da se razvijaju u autentičnom pravcu pa jednog dana možda bude nešto i za izvoz.
Ocena: 8/10 za oboje

Takve spekulacije jesu možda dobre za dramu, ali pokazuju svu toksičnost sistema prema mladoj devojci koja tek treba da greši, da se traži i stvara.

JELISAVETA VUJINOVIĆ

Breskvica wanna be Go_A. Šalu na stranu, stvarno je super što se vratila i pesma mi se
dopada mnogo više nego obe Vojaževe. Žao mi je što nije pustila glaščinu i što ima toliko
autotjuna koji njoj ne treba uopšte, ali kapiram da se uklapa to uz ceo fazon. Želim joj
uspešnu solu karijeru i da batali ceo fazon prozivanja Vojaža, mada je ovo svakako bilo
super da se zaintrigira masa i da se priča ponovo o njoj. Kapiram da se tako bikovi svete.
Ne treba joj ovo mafijanje jer itekako može da uspe sama. Ne bih volela da nam reklamira
kladionice i garderobicu, nego da se u potpunosti posveti pevanju. Urnebesno mi je bilo da
čitam komentare koji tumače simboliku njenog spota i koji kažu da to oslikava njihovu vezu,
kao i da pratim borbu za prvo mesto u trendingu. Setimo se da se ona pojavila kao njegov fan, a sad je u trendingu ispred njega. That is some queen shit. I za kraj – when Breskvica said „Sve sam dala da bih bila tvoja“ – I really felt that.
VOYAGE: 6/10
BRESKVICA: 8/10

Setimo se da se ona pojavila kao njegov fan, a sad je u trendingu ispred njega. That is some queen shit.

JOVANA ANIČIĆ

Spekulacije oko raskida dve javne ličnosti su nešto što je normalno na medijskom nebu. Dakle ništa nesvakidašnje. Ko je koga prevario, s kim i da li je, naposletku izađe na videlo ili prosto priča nakon nekog vremena samo nestane. Breskvica i Voyage su raskinuli pre nekog vremena, a ne mogu reći da sam zaista pretila priču pre i posle. Pesme znam, većinu sam čula, a neke i slušala. Kažu da nije bilo javnih prozivki direktno, te su kroz razne postove, storije pa na kraju kroz muziku Breskvica i Voyage jedno drugo napadali. Kad su u pitanju „Srećan put” i „Kartel”, pesme po meni nisu ništa novo na sceni, što već nije viđeno, barem stilski. Testovi vuku na poruke, Bresvica Voyage-u i Voyage Breskvici. Ona njega pozdravlja, ali uistinu u njegovoj pesmi ne naslućujem previše momente poručivanja nečega sem da je on njoj potreban ili nešto u tom maniru. I jedna i druga pesma imaju dobar beat. A spotovi svaki za sebe, imaju neku priču. Breakvica u apokaliptičnom demonic fazonu, a Voyage u nekom retro favela. U svakom slučaju postoje naznake da na videlo iznose razloge raskida, u odredjenim segmentima. Pa, da vidimo gde će otići, onda?
VOYAGE: 7/10
BRESKVICA: 8/10

Breakvica u apokaliptičnom demonic fazonu, a Voyage u nekom retro favela.

NEMANJA MARINOVIĆ

VOYAGE: Meni su Voyage i Breskvica bili jako zanimljiv spoj, a i pesme nisu bili loše, posebno „Pancir“ i „Koraci u noći“. Ali, hajde vi meni recite šta je sad ovo što Voyage radi i koji je ovo stil? Ja ovo ništa ne razumem, neki vajb vidite sad sam opasan geto frajer, malo Kolumbija mode on. Zvuči mi kao da je neko gledao mnogo Narcose na Netflixu, pa ušao u ulogu Eskobara. Mada ako može Milan Stanković da peva kako bi valjao ko Pablo, može i Voyage o kartelima i favelama. Mene zanima da li oni znaju kako izgledaju favele? Kao što me je zanimalo da li je Elena Kitić, čuvena „Geto princeza“, privilegovana devojka iz bogate porodice velikih estradnih zvezda, ikada videla geto? Ne znam, pitam, možda nešto nisam ispratio. Kontam da taj „južni vetar gas“ prolazi danas, ali za razliku od „stare garde“ repera za koje znaš da repuju o betonu jer sa njega i potiču – ovima ništa ne verujem kad pevaju u getu i favelama.
Ocena: 6/10

BRESKVICA: Breskvica ima mnogo kvalitetniju pesmu, ili bar slušljiviju. Nije ni čudo što je bolja u trendingu, mnogo je više za mase. Ali u ovoj pesmi ništa nije slučajno, bukvalno nijedan stih, sve zvuči proračunato kako bi se „prodalo“, a posebno stvari koje upućuju na to da se obraća Voyagu. Slažem se sa Sofijom da je u tome vrlo i preterala. Spot je sjajan, ali je i tu gomila učitavanja. Kad čitam one wanna be antropološke analize bude mi malo smešno, ne verujem da se tu išlo u neku duboku simboliku, ali isto kao što mi Voyage zvuči kao da se fura na Narcose, tako mi se čini da je onaj ko je radio spot Breskvici ozbiljno u Giljermo Del Toro tripu. No opet, izgleda sjajno, zvuči dobro i da mi bukvalno ne vrišti „feeeeeejk“ imala bi možda i najvišu ocenu jer od svega što smo čuli ovog leta – ovo je među najboljim stvarima.
Ocena 8/10

Mene zanima da li oni znaju kako izgledaju favele? Kao što me je zanimalo da li je Elena Kitić, čuvena „Geto princeza“, privilegovana devojka iz bogate porodice velikih estradnih zvezda, ikada videla geto?

FINAL SCORE

U finalnom skoru, pobedu odnosi Breskvica sa prosečnom ocenom 7,8. Njen oponent Voyage ocenjen je sa 6,6!
Pišite nam u komentarima vaše utiske, ali i predloge ko da bude u sledećoj epizodi! 🙂

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još