Novi beogradski izbori 2. juna, šta da očekujemo?

Novi beogradski izbori biće održani najkasnije 2. juna, najavio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom svog obraćanja 10. marta. „Napravio sam grešku kada sam rekao da će novi izbori biti najkasnije 5. maja na Vaskrs, međutim to nije zakonski precizno. Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april, zbog toga je moguće da će biti održani 2. juna.“ – rekao je Vučić na konferenciji za medije, prenosi danas.rs.

Uzimajući u obzir rezoluciju Evropskog parlamenta, kao i finalni izveštaj ODIHR-a objavljen 28. februara, postavlja se pitanje u kakvim uslovima će biti održani novi beogradski izbori najavljeni za 2. jun?


⚡️ Ko, šta, strani pritisci? Ma jok…

Tokom svog obraćanja, predsednik Vučić je naveo da će nove beogradske izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio ispoštovan maksimalan rok od 60 dana za njihovo održavanje.

Takođe, predsednik je napomenuo kako nije bilo stranih pritisaka da se novi beogradski izbori održe, kao i da je on održao sastanak sa „prijateljima sa istoka“, a Ana Brnabić sa predstavnicima zemalja Kvinte, prenosi danas.rs.

Fotografija: FoNet/Milica Vučković

⚡️ Šta je beše rekao Evropski parlament?

Kako navodi portal slobodnaevropa.org, Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih stručnjaka i institucija, sa ciljem ispitivanja svih nepravilnost na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanih 17. decembra prošle godine; sa posebnim akcentom na takozvane „beogradske izbore“. Akcenat na izbore za poslanike Skupštine grada Beograda stavljen je zbog širenja navoda i dokaza o organizovanoj migraciji birača iz drugih delova Srbije, ali i iz Republike Srpske.

Podsećamo vas da ono što je Evropski parlament više puta naglasio u svojoj rezoluciji, jeste da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu preporuke ove rezolucije u delo, i ukoliko nezavisna međunarodna istraga ustanovi da su srpske vlasti bile direktno umešane u nepoštovanje izborne volje građana Srbije –biće obustavljeno finansiranje Srbije od strane Evropske unije usled teških kršenja pravila u vezi sa izborima u Srbiji.

Fotografija: slobodnaevropa.org | Rezultati glasanja za usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta

⚡️ Ako pitate premijerku, izveštaj ODIHR je stavio tačku na krađu izbora. Da li je?

sLOBODA IZRAŽAVANJA I OKUPLJANJA SU GENERALNO POŠTOVANI U KAMPANJI I BIRAČI SU IMALI IZBOR IZMEĐU POLITIČKIH ALTERNATIVA, ALI SLUČAJEVI PRITISKA NA ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU, ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA I ŠEME PODSTICANJA BIRAČA IZAZVALI SU ZABRINUTOST U POGLEDU NJIHOVE SPOSOBNOSTI DA NAPRAVE IZBOR BEZ NEOPRAVDANOG PRITISKA

Izveštaj ODIHR o beogradskim izborima 17. decembra 2023. godine

U izveštaju se takođe navodi da su ovakve prakse zloupotrebe javnih resursa i šema podsticanja birača dale neprikladnu prednost vladajućoj stranci i koaliciji i zamaglile granicu između države i stranke, što se smatra apsolutnom suprotnošću sa OEBS-ovim kriterijumima. ODIHR upozorava da su period kampanje obeležili mnogi slučajevi upotrebe zapaljivog jezika, oštre retorike, verbalnih napada i klevetničkih kampanja.

Fotografija: OSCE/Agnieszka Rembowska

Takođe vas podsećamo da je predsednica tehničke vlade Republike Srbije – Ana Brnabić, na konferenciji za medije rekla je kako izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na laži i besmislice o krađi izbora, prenosi danas.rs.

NAKON VIŠEMESEČNE KRIZE KOJE SU KREIRALI ODREĐENI MEDIJI, POLITIČKE ORGANIZACIJE, STRUKTURE, NVO, BUKVALNO HILJADAMA LAŽI I BESMISLICA SVAKI DAN PUTEM MEDIJA I DRUTŠVENIH MREŽA KONAČNO NAM JE STIGAO FINALNI IZVEŠTAJ ODIHR-A O IZBORIMA 17. DECEMBRA 2023. GODINE. IZVEŠTAJ STAVLJA TAČKU NA SVE LAŽI I BESMISLICE O KRAĐI IZBORA

Ana BRNABIĆ o izveštaju ODIHR-a

⚡️ „Spisak vam je kao kupus!“

Aktivisti iz neformalne grupe „Studenti protiv nasilja“ predali su 27. decembra ponovo u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu zahtev za otvaranjem biračkog spiska, navodi Radio Slobodna Evropa.

Ono što su aktivisti grupe „Studenti protiv nasilja“ (sada već „SviĆe“) primetili, jeste da se u biračkom spisku nalazi bezbroj nepravilnosti poput upisivanja fantomskih birača na tuđe lokacije. Iz tog razloga, aktivisti ove grupe pokrenuli su kampanju „birački spisak vam je kao kupus“.

Fotografije: @svice.rs/Instagram


U kakvim uslovima očekujete da će se održati novi beogradski izbori? Pišite nam u komentarima, slušamo vas!

Naslovna fotografija: Dragan Kostić/RFE/RL

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još