ODIHR o izborima u Srbiji: Zamagljene granice između države i stranke

ODIHR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) je 28. februara usvojio izveštaj o parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima u Srbiji održanim 17. decembra 2023. godine. U izveštaju se navodi da su osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.


⚡️ Šta kaže ODIHR u svom izveštaju?

ODIHR navodi da pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali da ranije preporuke nisu dovoljno dobro adresirane – one preporuke koje se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova, sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i državnih resursa u kampanji. U izveštaju se takođe navodi i da nisu sprovedeni dovoljno efikasni mehanizmi za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, i pristup biračkom spisku, navodi portal Radio Slobodna Evropa.

Sloboda izražavanja i okupljanja su generalno poštovani u kampanji i birači su imali izbor između političkih alternativa, ali slučajevi pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih resursa i šeme podsticanja birača izazvali su zabrinutost u pogledu njihove sposobnosti da naprave izbor bez neopravdanog pritiska

Izveštaj ODIHR o beogradskim izborima 17. decembra 2023. godine

U izveštaju se takođe navodi da su ovakve prakse zloupotrebe javnih resursa i šema podsticanja birača dale neprikladnu prednost vladajućoj stranci i koaliciji i zamaglile granicu između države i stranke, što se smatra apsolutnom suprotnošću sa OEBS-ovim kriterijumima. ODIHR upozorava da su period kampanje obeležili mnogi slučajevi upotrebe zapaljivog jezika, oštre retorike, verbalnih napada i klevetničkih kampanja.

Kroz izveštaj ODIHR podseća na to da zakon dozvoljava zvaničnicima, uključujući predsednika, da učestvuju u političkim aktivnostima, osim ako je to u suprotnosti sa njihovom funkcijom, prenosi portal Radio Slobodna Evropa. „Predsednik Vučić, iako nije bio kandidat za ove izbore, preuzeo je centralnu ulogu u kampanji kroz intenzivno učešće u događajima SNS-a, televizijskim nastupima u kampanji i na bilbordima, dajući neprikladnu prednost svojoj stranci.“ – ističe ODIHR.

Fotografija: ATAImages

Na kraju izveštaja, ODIHR zaključuje da je izborni dan bio „generalno uredan“, iako je bilo izolovanih slučajeva napada na članove biračkih odbora i posmatrača. „Pored toga, tokom dana su se pojavljivale rasprostranjene tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu, koji su organizovani i prevezeni do glavnog grada da glasaju za vladajuću stranku. Ovi navodi su ugrozili poverenje javnosti u integritet lokalnih izbora i takođe su uticali na prihvatanje rezultata parlamentarnih rezultata.“ – navodi se u izveštaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.


⚡️ Kako je vlast u Srbiji reagovala na izveštaj ODIHR?

Predsednica tehničke vlade Republike Srbije – Ana Brnabić, na konferenciji za medije rekla je kako izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na laži i besmislice o krađi izbora, prenosi danas.rs.

Nakon višemesečne krize koje su kreirali određeni mediji, političke organizacije, strukture, NVO, bukvalno hiljadama laži i besmislica svaki dan putem medija i drutšvenih mreža konačno nam je stigao finalni izveštaj ODIHR-a o izborima 17. decembra 2023. godine. Izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora

Ana BRNABIĆ o izveštaju ODIHR-a
Fotografija: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Vlast deluje zadovoljna izveštajem ODIHR-a, jer se u njemu nigde eksplicitno ne spominje izborna krađa. Predsednik Vučić je zato izjavio kako „u izveštaju niko ne pominje krađu na izborima, jer je nije bi bilo“.


Kakvo je vaše mišljenje o izveštaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava? Pišite nam u komentarima, slušamo vas.

Novi izbori u Beogradu stižu, pripremite se na vreme.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još