REZOLUCIJA EP: Udarac na suverinitet ili korak ka demokratiji?

Prošle srede, osmog februara, Evropski parlament na sednici zakazanoj povodom održanih izbora u Srbiji 17. decembra, izglasao je rezoluciju kojom se zahteva međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima na održanim izborima.

Rezolucija je sa sobom donela i moguće sankcije Srbiji, u vidu prestanka finansiranja iz evropskih fondova ukoliko se dokaže umešanost vlasti u Srbiji u navodnoj izbornoj krađi. Za ovu rezoluciju glasalo je 461 poslanik_ca Evropskog parlamenta, protiv nje 53 poslanika_ca i uzdržanih je bilo 43.


⚡️ Šta poručuje Evropski parlament Srbiji?

Kako navodi portal slobodnaevropa.org, Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih stručnjaka i institucija, sa ciljem ispitivanja svih nepravilnost na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanih 17. decembra prošle godine; sa posebnim akcentom na takozvane „beogradske izbore“. Akcenat na izbore za poslanike Skupštine grada Beograda stavljen je zbog širenja navoda i dokaza o organizovanoj migraciji birača iz drugih delova Srbije, ali i iz Republike Srpske.

Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.“

Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji u vezi sa navodnim nepravilnostima tokom izbora 17. decembra 2023. godine

Ono što je Evropski parlament više puta naglasio u svojoj rezoluciji, jeste da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu preporuke ove rezolucije u delo, i ukoliko nezavisna međunarodna istraga ustanovi da su srpske vlasti bile direktno umešane u nepoštovanje izborne volje građana Srbije – biće obustavljeno finansiranje Srbije od strane Evropske unije usled teških kršenja pravila u vezi sa izborima u Srbiji.

Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da obezbede dovoljno demokratskih garancija za održavanje sledećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora.“

Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji u vezi sa navodnim nepravilnostima tokom izbora 17. decembra 2023. godine

⚡️ Kako je evropski predstavnici reagovali na usvajanje rezolucije?

Poslanik iz redova socijaldemokrata, Andreas Šider poručio je da ovim dokumentom Evropski parlament šalje važnu poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, prenosi portal slobodnaevropa.org.

Posmatrači iz Evropskog parlamenta su rekli ono što su videli i ponovili su kritike vezane za izbore, a to je verovatno ono što vlast u Srbiji nje želela da čuje i zbog toga su nas napadali. Rezolucija Evropskog parlamenta pokazuje da ne dozvoljavamo ovako brutalne napade na međunarodne posmatrače i da ne prihvatamo ovakvu vrstu pritiska. Mi ćemo nastaviti da govorimo ono što je potrebno, a to je ono što smo uradili sa ovom rezolucijom.“ – naglasio je Andreas Šider, kako prenosi portal nova.rs.

Fotografija: n1info.rs/JOHN THYS/AFP | Andreas Šider

Tonino Picula, takođe poslanik iz redova socijaldemokrata, rekao je da Evropska unija treba da prekine svoju politiku smirivanja Vučića i da obezbedi da Srbija u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu, kako prenosi portal slobodnaevropa.org.

Ovde najveći deo odgovornosti leži na evropskim konzervativcima – Vučićevoj političkoj porodici – koji treba da prestanu da zatvaraju oči na ono što se dešava u Srbiji. Kao da EPP ništa nije naučila iz njihovih poslova sa Viktorom Orbanom.“ – navodi Picula.

Fotografija: n1info.rs/EPA/IGOR KOVALENKO | Tonino Picula

Neposredno uoči glasanja o rezoluciji oglasio se i izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, Vladimir Bilčik. Kako je naveo za Tanjug, postoje stvari u rezoluciji kojima nije sasvim zadovoljan, ali da su poruke rezolucije vrlo jasne kao i da je Srbiji u najboljem interesu da prihvati konstruktivne elemente rezolucije.

Mislim da je važno da institucije počnu da rade kako treba i da počnu da se bave pitanjima koja su zaista dovela do razgovora o situaciji u Srbiji posle izbora. Veoma jasno podvlačimo da sve optužbe o potencijalnim prevarama na izborima, o potencijalnoj migraciji birača koje su mogle da utiču na rezultate izbora, bilo parlamentarnih ili opštinskih, moraju da budu u potpunosti i propisno istražene. Mi, naravno, pozivamo vlasti u Srbiji da to učine, da postupe po preporukama OEBS-a i konačnom izveštaju, koji svi čekamo, i da ključne preporuke sprovedu u potpunosti i bez odlaganja. Mislim da je ovo važna poruka.“ – rekao je Bilčik za Tanjug.

Fotografija: danas.rs/Fonet/Nenad Đorđević | Vladimir Bilčik – izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu

⚡️ Kako su srpske vlasti reagovale na rezoluciju Evropskog parlamenta?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se iz Njujorka oglasio povodom donete rezolucije Evropskog parlamenta, rekavši da je ova rezolucija sramota po opoziciju.

Rezolucije dođu i prođu, ali će sramota njihova biti večna jer se to ne radi protiv svoje zemlje.“ – izjavio je Vučić za televiziju Pink iz Njujorka, kako prenosi portal slobodnaevropa.org.

Ana Brnabić je na X-u (a.k.a Twitter-u), ponovila je Vučićevu izjavu u suštini, samo što je dodala da opozicija poziva i na ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje.

Fotografija: X/@anabrnabic/printscreen

Ovo izjava Ane Brnabić je u najmanju ruku čudna, imajući u vidu da je stranka čiji je ona član, isto postupila 2012. godine na izborima.

Bivši ministar odbrane Republike Srbije, Miloš Vučević – posvetio je jednu celu Instagram objavu na svom profilu rezoluciji Evropskog parlamenta.

Činjenica je da nismo uveli sankcije, da smo jedina evropska država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Sve je to razlog da se iskoristi ovaj tzv. povod i pritužba oko izbora koji su maksimalno bili fer i demokratski, sa najvećim brojem posmatrača i sa najmanjim brojem pritužbi, žalbi, prigovora.“ – istakao je Miloš Vučević u svojoj Instagram objavi.


⚡️ Šta je opozicija u Srbiji rekla nakon usvajanja rezolucije?

Svi znaju da na izborima za Evropski parlament izađe 30 odsto ljudi. Ti ljudi ne predstavljaju nikoga. To su te zemlje koje nama prebacuju da su naši izbori neregularni.“ – izjavio je Branimir Nestorović, nosilac liste „Mi – glas iz naroda“, komentarišući usvojenu rezoluciju Evropskog parlamenta, prenosi portal n1info.rs.

Fotografija: n1info.rs/FREDERICK FLORIN/AFP

U svom zvaničnom saopštenju, ova politička partija poručila je: „Međutim, koliko god bili nezadovoljni izbornim procesom i politikom vlasti uopšte, nikada ne možemo da podržimo aktivno prizivanje stranog, a pogotovo zapadnog arbitriranja u našem političkom životu, koje nam nikada nije donelo nikakvo dobro.“

Zdravko Ponoš ističe da će ova rezolucije Evropskog parlamenta urušiti kreditni rejting Srbije i učiniti je nepodesnom za strane investicije. „Vlast se nadala da opozicija neće ući u parlament, da ćemo ostati sa strane i da nećemo koristiti priliku da razotkrijemo prirodu ove vlasti.” – dodao je Ponoš za FoNet, prenosi portal danas.rs.

Predstavnik koalicije „Srbija protiv nasiljaPavle Grbović, u intervjuu za N1 poručio je da je rezolucija Evropskog parlamenta početak kraja vlasti Srpske napredne stranke.

Dugoročno gledano, to je jedna od najvažnijih pobeda ne samo opozicije, već demokratske javnosti u Srbiji koja iskreno deli evropske vrednosti.“ – istakao je Grbović za N1.

Na sednici Evropskog parlamenta bili su Marinika Tepić, Pavle Grbović i Radomir Lazović – kao predstavnici opozicije u Srbiji. Deo govora Grbovića možete poslušati ispod.


⚡️ RTS – Naše pravo da manipulišemo činjenicama

Radio Televizija Srbije (RTS) je na dan usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o održanim izborima u Srbiji, ovoj vesti posvetio samo 5 minuta u Dnevniku 2. Ova vest bila je treća na listi vesti za taj dan u njihovom Dnevniku 2. Osim toga, kako navodi portal n1info.rs, u Dnevniku 2 potenciralo se na tome da ova rezolucija nije obavezujuća za Srbiju i da predstavlja mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

U intervjuu sa Anom Brnabić koji je održan na RTS-u povodom rezolucije Evropskog parlamenta, prikazani su lažirani podaci o broju glasova na sednici Evropskog parlamenta. Na ovu laž, ukazao je Instagram profil @hijenailesinar.


Nakon svega iznetog, nameće se pitanje kome verovati: vlastima u Srbiji koji ovu rezoluciju vide kao narušavanje suvereniteta jedne zemlje; ili europarlamentarcima koji ovu rezoluciju vide kao rešenje za propisne i poštene izbore u Srbiji?

Odgovor donesite sami.


Naslovna fotografija: slobodnaevropa.org

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još