„Nije li divan ovaj svet?“ – sećanje na Luja Armstronga

Na današnji dan pre tačno pedeset godina preminuo je slavni džez muzičar Luj Armstrong.

Rođen je četvrtog avgusta 1901. godine u Nju Orleansu, u SAD-u. Aktivno je svirao u periodu od 1923. do 1971. godine, najviše u žanrovima svinga i džeza, a kasnije je počeo da svira najpre trubu, a zatim se bavio pevanjem.

Rođen kao unuk iz porodice robova, imao je teško detinjstvo, a za svoj uspeh sam se borio i izborio da postane jedno od najznačajnijih imena u istoriji džez muzike i obeleži dvadeseti vek.

Posthumno je nagrađen Gremijevom nagradom za životno postignuće 1972. godine, a 1973. godine nagradom kuće slavnih što je tada bila nova kategorija koja se dodeljivala muzičarima čije su ploče stare barem 25 godina, što je značilo da su postigli značajan kvalitativni i istorijski značaj. Takodje, nagrađen je za najbolje muško izvodjenje za pesmu „Hello, Dolly!”, 1965. godine u kategoriji pop muzike.

Pored muzike, značajan uspeh postigao je i u kinematografiji, a pamtimo ostvarenja „High Society”, „Now you has jazz”, „New Orleans” i „The five pennies” gde je igrao samog sebe. 

Od strane „Dvorane slavnih rokenrola” njegova pesma „West end blues” uvrštena je u listu 500 pesama koje su oblikovale rokenrol.

1995. godine Pošta SAD-a izdala je komemorativnu poštansku markicu sa njegovim imenom od 32 američka centa, a 2001. godine vazdušna luka Nju Džerzija na stogodišnjicu njegovog rođenja dobija njegovo ime.

I za kraj, nije li divan ovaj svet? – tako je barem Luj mislio.

Cover Photo: Louis Armstrong – What A Wonderful World 1967 ABC, youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još