Koliko je opasan delta soj korona virusa?

Mere protiv korona virusa u Srbiji više gotovo i da ne postoje, a i ono što postoji – ne poštuje se. Kao i prošle godine, u toku leta se ponašamo kao da je virus nestao, iako znamo da nije i da visoke temperature na njega, za razliku od nekih drugih virusa, ne utiču. Dodatni problem u potpunom nepostojanju i nepridržavanju mera čini i to što se pojavio delta soj korona virusa koji je, koliko za sad znamo, mnogo zarazniji i češće pogađa mlađu populaciju i naravno – nevakcinisane. Što je kod nas gotovo potpuno preklapanje – upravo su mlađi oni koji su nevakcinisani i upravo su oni ti koji ovih dana ne propuštaju nijednu žurku i nijedan festival na kojima, naravno, nema niti distance, niti zaštitnih maski.

Opustili smo se jer brojke pokazuju da je epidemiološka situacija dobra, ali kao da zaboravljamo da je isti scenario prošle godine nakon razuzdanog leta doneo pune bolnice na jesen i u toku zime.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji „jako dobra“ i da to treba iskoristiti za vakcinaciju „što pre“, kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio, piše N1.

„To što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu“, rekao je Ivanuša za RTS i dodao da je vakcinacija najbolja odbrana protiv koronavirusa, a da se delta soj mnogo efikasnije širi u odnosu na ostale, zbog čega i postaje preovlađujući virus, prenosi N1.

Sličan stav izneo je i virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

„Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje, znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sedi kraj zaraženog“, rekao je Šekler za TV Prva, prenosi N1. Šekler je dodao i da vakcinisani, ukoliko se razbole, imaju blaži oblik, ali da iskustava iz drugih zemalja govore da se delta sojem virusa zaražavaju u 98 odsto slučajeva nevakcinisani.

Kako je Šekler podvukao, on „ne zna gde će nevakcinisani da se sakriju od virusa“, što samo po sebi otvara jedno ozbiljno pitanje – kako zaštititi osobe koje iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu? Kolektivni imunitet je jedini način, ali izgleda kao da nas za to, i za solidarnost sa drugima, baš briga.

A vakcine, tvrde stručnjaci, štite i od ovog soja. U manjoj meri, ali štite.

„Efikasnost je pala sa 87 procenata na 81 procenat, što i nije neki veliki pad. Problem je sa jednom dozom primljene vakcine, istraživanje je otkrilo da je jedna doza vakcine dovoljna za  samo 33 odsto zaštite od simptomatske infekcije izazvane delta sojem, što je za 35 odsto manje u poređenju sa zaštitom koju jedna doza vakcine pruža protiv onog ranijeg britanskog soija“, istakla je ona imunološkinja iz Srbije koja radi na Džener institutu za razvoj inovativnih vakcina na Oksfordu Marija Zarić za N1 i dodala da ne može da tvrdi za sve vakcine koje su dostupne u Srbiji, ali da može da tvrdi za Astrazeneka i Fajzer vakcinu, koje se daju u Velikoj Britaniji i za koje je rađeno istraživanje.

Dakle, još jednom – vakcinacija je jedino rešenje.

Što se tiče simptoma i tu ima nekih stvari koje su malo drugačije i na njih treba da obratimo pažnju. Kako piše N1, za razliku od prvog virusa iz Vuhana, delta soj pokazuje neke nespecifične simptome. Naime, temperatura i kašalj su se od starta povezivali sa virusom covid-19, dok se ređe javljala glavobolja i bolovi u grlu. Uz ove siptome, sada se češće pojavljuje i curenje iz nosa, što ranije nije bio simptom. Takođe, jako čest simptom – gubitak čula ukusa i mirisa – kod delta soja je tek na devetom mestu učestalosti simptoma. Kako piše N1, moguće je da promene u virusu utiču i na promene simptoma, ali se razlozi još moraju ispitati. Drugi uticaj je svakako vakcinacija – većina starijih osoba je vakcinisana protiv covida-19, pa sada u većoj meri obolevaju mlađe osobe koje uglavnom imaju spomenute blaže simptome bolesti.

Većinski deo teksta je deo serijala „Presek nedelje“

Cover photo: Juraj Varga, Pixabay

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još