Nastavljeni razgovori o Kosovu: Vučić i Kurti za istim stolom

Dijalog Beograda i Prištine danas je nastavljen u Briselu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarali su posredstvom specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezednost Žozepa Borela.

Ovom razgovoru prethodili su odvojeni razgovori predstavnika Evropske Unije sa Vučićem i Kurtijem.

Nakon sastanka Vučića sa Borelom, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković rekao je za Pink da je delegacija Srbije imala dobar sastanak, gde je pokazala želju za nastavkom dijaloga, ali i pokrenula pitanja nestalih osoba i energetike. Prema njegovim rečima, Borel je razumeo „ono što srpska strana traži”, posvećenost dijalogu i spremnost za normalizaciju odnosa. Takođe je rekao da je Borel najavio da će Američki predsednik Džozef Bajden biti obavešten o ovom sastanku. Kako kaže Petković, predsednik Srbije je na to odgovorio da je srpska strana došla da se dogovara, te da ga interesuje normalizacija odnosa i postizanje kompromisnog rešenja.

Žozep Borel je pre zajedničkog sastanka rekao da Beograd i Priština treba da iskoriste novi zamah u dijalogu i postignu sveobuhvatni sporazum, jer je to „put u evropsku budućnost”.

Izvjave učesnika nakon razgovora

Miroslav Lajčak, po završetku razgovora istakao je važnost tog događaja i rekao da nije bilo lako, te da EU, kao i građani Srbije, Kosova imaju visoka očekivanja od političara da krenu u temeljnu normalizaciju, pređu preko događaja iz prošlosti i gledaju u budućnost. Takođe je rekao da su oba lidera bila iskrena kada su govorili o svojim ciljevima, te da „nema drugog puta napred osim normalizacije odnosa” i da su oni posvećeni da rade na normalizaciji kroz dijalog. Sledeće runde razgovora, kako je rekao Lajčak, neće biti pre kraja jula.

Predsednik Srbije istakao je da je srpska strana tražila da se najpre ispuni ono što je dogovoreno, i da je spremna da nastavi potragu za nestalima. Rekao je i da dogovor o nastavku dijaloga vidi kao garanciju za očuvanje mira.

„Tri važne vesti – albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, tražili su hitno i odmah kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo i  nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam blag, nisam želeo da ukažem na druge stvari, potpuno odsustvo realnosti”, rekao je Vučić.

Rekao je da je uplašen zbog neodgovornosti druge strane, te da će morati da razgovara sa Srbima sa Kosova.

„Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan i ne postoji ništa važnije od obezbeđivanja bezbednosti za naše ljude na Kosovu. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nisam izgovarao uvrede, nisam psovao, da li sam bio relativno oštar – ne možete da budete oštri ako vam usred problema nestalih osoba neko kaže da je Veljko Odalović Gering i Gebels, odgovorio sam oštro, ali nisam prešao granicu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Sa druge strane, Aljbin Kurti, premijer Kosova, okarakterisao je razgovor kao konstruktivan, bez incidenata. Siguran je da će biti teško, ali je optimista.

„Sada imamo iskren pristup problemima i suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja – niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. To treba da se promeni”

Kada je reč o evropskom putu , on kaže: „Zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem.”

Insistira na rešenju prema principu reciprociteta: „Naši odnosi treba da se poboljšaju principom reciprociteta – nacionalna veća za Albance i Bošnjake koja postoje u Srbiji mogu se uspostaviti i na Kosovu za Srbe“

Predložio je i novi sporazum SEFTA i rekao da je za nestale potrebno pitati Veljka Odalovića i Zorana Anđelkovića „gde je ostalih 11 masovnih grobnica“. Takođe je izašao sa predlogom da Srbija i Kosovo potpišu deklaraciju o miru, jer smatra da bi to doprinelo miru u region, ali i šire. On kaže da srpska strana nije prihvatila njegove predloge, a da se o sporazumu SEFTA nije izjasnila.

Kada je reč o ulozi Amerike u pregovorima, Vučić je rekao da veruje da će SAD imati jasan stav o tome ko je odgovoran za stvaranje tenzija, a ko za napredak dijaloga i da će „biti fer”, dok je Kurti istakao da je predsednik Bajden imao jasan stav, a to je međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Izvor fotografije: Twitter nalog @JozepBorrellF

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još