Lokalno stanovništvo u BIH poručuje: Ne damo Neretvicu, STOP MHE!

Građani i građanke Goranskog Polja u Bosni i Hercegovini uspeli su da zaustave izgradnju malih hidroelektrana 14. juna na reci Neretvici.

Na protestu protiv izgradnje MHE prisustvovalo je nekoliko stotina meštana, koji su nosili transparente i majice sa natpisima: „Voda ili krv“, „Pusti me da tečem“, „Stop MHE“.

Jedan od organizatora protesta Ibrahim Turak tom prilikom je rekao za Klix.ba da je zadvoljan podrškom sugrađana i sugrađanki i poručio: „Ovo je pokazatelj koliko smo mi odlučni i ovo je poruka izvođačima radova i investitorima. Mi smo odlučni i izdržat ćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci“.

Članovi benda „Dubioza kolektiv“ podržali su ovu građansku pobunu na orginalan način. Svirali su i pevali, tako doprinoseći veseloj atmosferi među ljudima.

Izvor: D.S./Klix.ba

U toku protesta meštani su, dok je u pozadini svirana himna njihove zemlje uspeli da spreče kamione građevinskih preduzeća „Amitea“ Mostar i „GPI“ Konjic koji su zajedno sa predstavnicima „JP Elektroprivreda BIH“ krenuli ka Neretvici.

Na tom područiju planirana je izgradnja 15 malih hidrocentrala, ali lokalno stanovništvo se protivi. Budući da, prema njihovim rečima, institucije BIH ne čine ništa da im pomogu, oni su zatražili pomoć od UNESCO-a da bi zaštitili prirodu, kao i retke vrste životinja koje su tu nastanjene. Pored toga, koriste i druga sredstva da odbrane prirodu. Protestima i peticijama u susednoj Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, građani i građanke pokušavaju nešto da promene.

Ekološka pitanja, kao što su zagađenje vazduha, ulaganja kompanije Rio Tinto, odbrana bare Reva, i kod nas su dospela u centar pažnje javnosti zahvaljujući sličnim građanskim pobunama. O ovoj temi, povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine za Zoomer su ranije govorile Marina Pavlić, izvršna direktorka organizacije „Kreni-Promeni“ i Zorana Crnojević, ekološka aktivistkinja.

Odbrana reka na Staroj planini trajala je nekoliko godina, meštani su telima branili svoje reke, čuvali ih i noću i danju, čak su u avgustu prošle godine organizovali radnu akciju na kojoj su oštetili cevi koje su sprečavale Rakitsku reku da nastavi da teče. Nakon svega, uspeli su da primoraju državu da odustane od projekta gradnje MHE na tom područiju.

Možda ova priča može poslužiti kao lepa motivacija za komšije u Bosni i Hercegovini.

Ekologija je tema koja je u svetu odavno na vrhu lestvice prioriteta. Izgleda da se ta svest polako budi i na Balkanu.

Izvor fotografije: D.S./Klix.ba

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još