fbpx

Naši mladi geniji u oblasti medicinske fizike

U okviru projekta ENEN+ Nuclear Summer School, organizovanog pod pokroviteljstvom programa Evropske unije Horizon 2020, studenti Elekrotehničkog fakulteta, Luka Stančev, Ksenija Dizdar i Božidar Obradović osvojili su glavnu nagradu u oblasti medicinske fizike. 

Sam projekat je, kako su naveli Luka i Ksenija gostujući u emisiji „Dan uživo” na televiziji N1, rađen i pre i tokom samog trajanja školske godine.

Pored osvojenog prvog i drugog mesta u oblasti medicinske fizike, „pokupili” su i treće, četvrto i peto mesto u oblasti nuklearne energije. 

Iako je isprva takmičenje planirano uživo, ipak je zbog uslova usled pandemije održano online, gde su pored praktičnog rada na projektu, održavana predavanja nakon kojih je znanje proveravano u kvizovima.

Naši mladi su konstantovali da, iako je možda u inostranstvu bolja situacija što se nauke tiče, ipak u našoj zemlji ima itekako potencijala.

Između ostalog napominju kako bi zakonska regulativa trebalo više da bude u saradnji sa takvim tipom institucija, te da bi zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana trebalo poništiti, budući da male zemlje poput Srbije imaju mogućnost raspolaganja nuklearnom energijom, na više načina, te da bi uz saradnju sa većim zemljama to bilo ostvarivo. 

Dodali su takodje i da je problem sa zagađenjem vazduha nešto što proističe iz toga što su termoelektrane jako stare, te da one većinskim delom bivaju problem zagađenja, a da bi izgradnja modularnih reaktora koji su, iako male snage, ipak bolja opcija za dobijanje ekvivalentnije, stabilnije i pouzdane energije, koja pritom ne šteti živitnoj sredini. 

Dobar energetski sistem bi mogao da doprinese i dobroj prodaji iste te energije, pa bi mogli u tom slučaju postati gigant u ravni sa svetskim naftnim gigantima.

Ovo je samo jedan od dokaza da naš obrazovni sistem pruža znanje koje parira fakultetima širom sveta, kako u ovim oblastima tako i drugim, poput mladih matematičara ili robotičara.

Cover photo: N1

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Anđelković: Privatizacija pravosuđa najveći problem

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnica" na portalu Zoomer, aktivistkinja udruženja Krov nad glavom Ivana Anđelković izjavila je da će se...

Sve više građana se vakciniše na Sajmu, ali raste i broj zaraženih

Koordinatorka punkta za vakcinaciju na Sajmu u Beogradu izjavila je za N1 da je primetan blagi porast broja ljudi koji su zainteresovani...

Dnevnik jednog prijemnog

Jedno ne, vodilo je jednom da - što je Tadiju uvelo na FDU u Zagrebu... Ovo je njegov dnevnik, iz dana u...

Međunarodna izložba „Zajednički jezik” na Bijenalu mladih

Juče je na Bijenalu otvorena prva međunarodna izložba savremenih umetnika, pod nazivom „Zajednički jezik”, predstavljena pod okriljem ULUS-a na nekoliko lokacija u Beogradu. 

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još