Na šta ćemo potrošiti 5.000 dinara

Država je najavila 5.000 dinara novčane podrške mladima pred Novu godinu,a prijava će početi 1. decembra.

Mladi od 16 do 29 godina su ranije ove godine imali priliku da se prijave za isplatu od sto evra u februaru, i dodatnih sto evra u junu. Ovog puta, biće izdvojeno oko 45 miliona evra za jednokratnu novčanu podršku od 5.000 dinara.

Na ovaj način država još jednom pokazuje da brine o mladima i da je uvek tu za njih„, napisao je na svom Instagram nalogu ministar finansija Siniša Mali.

Međutim, da li će mladi uopšte osetiti priliv na svojim računima? 

U situaciji kada iz dana u dan skaču cene namirnica, robe i energenata, izvesno je da će kupovna moć građana nastaviti da tone. Iako je od 1. septembra prosečan račun za struju, sa 3.500 dinara, uvećan tek za nešto manje od 200 dinara, odlukom o poskupljenju struje i za privredu, ovo dolazi na naplatu kroz proizvode. Kako prenosi portal Nova.rs, računa se na poskupljenja pekarskih i zamrznutih proizvoda, koji čine redovan deo trpeze mladih.

Pak za studente koji žele pravi kuvani obrok, menza je prvi put poskupela od 2012. godine. Dnevno za tri obroka je potrebno izdvojiti 266 dinara u odnosu na prethodni 171 dinar, tako da se novom novčanom pomoći mogu prehraniti 18 dana, dok bi prošle akademske godine „bili mirni” skoro ceo mesec.

Još veće su muke studenata 13 fakulteta u Srbiji koji su poskupeli svoje školarine, među kojima je Filozofski fakultet zabeležio najveće povećanje školarine u iznosu od 31.000 dinara na određenim osnovnim i master studijskim programima.

Ni auto-škole nisu izuzete kada je u pitanju skok cena. Kako učenje ne prestaje van obrazovnih ustanova, mnogi izražavaju želju da obuku vožnje započnu čim im to zakon dozvoli, sa navršenih 16 godina. Obuka kandidata za B kategoriju u ovom trenutku iznosi preko 70.000 dinara, a na nju indirektno utiče rastuća cena goriva.

Uprkos tome što Ministarstvo finansija vidi svako izdvajanje za mlade kao ulaganje u budućnost, sigurna sam da mladi znaju da je ovakva mera „knap“ za bilo kakvo ulaganje u sopstvenu. Šta god da na kraju odlučite da uradite s vašim „novogodišnjim poklonom“, pazite da ne ostane džeparac!

Foto: Ron LANCH/Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još