Zašto ekonomski tigar ponovo preraspoređuje naše pare?

U Narodnoj skupštini raspravlja se o predlogu rebalansa državnog budžeta za 2022. godinu. Rebalansom budžeta menjaju se i preciziraju odredbe koje su bile donete pri njegovom usvajanju. Potreba za ovim velikim rebalansom javila se usled vanrednih i nepredviđenih okolnosti.

Kako piše „Politika“, ministar finansija, Siniša Mali, je u svom obraćanju poslanicima naveo čak pet razloga za ovaj korak.

Prvi među njima je ostvaren prihod za 180 milijardi dinara veći od planiranog. Budžetom za 2022. se pretpostavljala prosečna stopa inflacije od 3,7% koja je ona sada uveliko dvocifrena (12%). Ovaj skok može objasniti zašto su javni prihodi toliko porasli. Osim povećanja prihoda, i javni rashodi su se povećali za 272 milijarde dinara. Javni dug naše zemlje trenutno iznosi preko 33 milijarde evra, a krajem septembra bio je 53,7% bruto domaćeg proizvoda. U našem zakonu propisano je održavanje javnog duga ispod granice 45% BDP-a.

Kao drugi razlog rebalansa navodi se trenutna energetska kriza. Finansiraju se veliki gubitci javnog energetskog sektora. Ovo je ujedno i najveća promena — budžetski trošak se procenjuje na oko 1,5 milijardi evra. „Srbijagas“ i „EPS“ zajedno povećavaju budžetski deficit sa 2 na 4% BDP-a. Država pravi izbor između očuvanja strateškog resursa i rasterećivanja javnog duga kroz privatizaciju. Nije dovoljno okriviti situaciju u svetu, a ne uzeti u obzir decenijski problem nestručnog upravljanja koje prati ove kompanije.

Treći razlog je povećanje penzija od novembra. Penzije će se povećati za 9% finansiranjem iz PIO fonda. Ovo se neće odraziti na uvećanje rashoda za tekuću godinu, kako je došlo do pada penzionera za 1,5%.

Preostala dva razloga odnose se na pomoć stanovništvu i socijalno ugroženim kategorijama. Mlade očekuje isplata u decembru, a tu spada i ovogodišnja već realizovana pomoć od po 200 evra  koja je tek sada zvanično uvrštena u budžet kroz rebalans. Ove godine roditeljima se pomaže povećanjem pomoći za prvorođenčad, i dodacima za drugo i treće dete.

Bitna stvar je da se ove godine u javne investicije izdvaja 7,5% BDP-a.  Kritika upućena od strane Fiskalnog saveta odnosi se na dugogodišnju netransparentnost rebalansa, zbog koje nije jasno kako se troši na kojim projektima i da li su ti troškovi opravdani.

Naslovna fotografija: Maitree Rimthong / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još