Mirdita večita meta desnice

U Beogradu će se od 27. do 29. juna po jedanaesti put održati festival „Mirdita, dobar dan!”. Za one koji nisu upoznati sa Mirdita festivalom, on se održava ne samo u Beogradu već i u Prištini u organizaciji Inicijative mladih za ljudskih prava. Festival ima za cilj da kroz razmenu umetničkih ideja, debate i diskusije o savremenim društvenim i političkim problemima promoviše normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. 

Kako i na samom sajtu festivala piše: „Cilj festivala jeste da Srbiji približi kosovsku kulturnu scenu i obrnuto, da publici sa Kosova predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Srbije. “Mirëdita, dobar dan!” kroz spoj predstavnika srpske i kosovske kulture teži razmeni umetničkih ideja i stvaranju tradicije saradnje.”

Canva

Zbog opšteg porasta nacionalizma u političkoj retorici, ovakvi festivali su postali meta napada javnih funkcionera. Nacionalizam se u ovoj situaciji koristi za političku manipulaciju i odvraćanje pažnje od unutrašnjih problema kao što je, primera radi, Rio Tinto. Ovakav narativ održava animozitet prema drugim kulturama i sprečava kulturnu razmenu.

Naravno, pošto ovakvi festivali ne prolaze nezapaženi oglasili su se predstavnici vlasti, pre svega Aleksandar Šapić. „Izričito sam protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan”, koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju putem promovisanja takozvanog „kosovskog kulturnog nasleđa”“, saopštio je Aleksandar Šapić na Beoinfu, zvaničnom portalu Grada Beograda. 

Ono što je najviše uvredilo Šapića i mnoge druge jeste to što će se jedan dan Festivala održati na Vidovdan. 

Print screen: nova.rs

„Mi, kao gradska uprava, nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom njima bude na usluzi.“, stoji dalje u saopštenju Aleksandra Šapića, „Pozivam i Vladu Republike Srbije da dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju naš ustavno-pravni poredak.“

Na izjavu novog-starog gradonačelnika su reagovale organizacije Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava. U njihovom zajedničkom saopštenju objašnjavaju da ovom izjavom gradonačelnik Beograda poručuje gostima festivala da nisu dobrodošli i da se ne poštuju mirovni napori organizatora. „Aleksandar Šapić je kao funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i ranije imao ksenofobične i rasističke izjave koje su se odnosile na stanovništvo Kosova albanske nacionalnosti. Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirala kapitulacijom Srbije u Kumanovu (1999.). Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima.“, navode u svom zajedničkom saopštenju.

Protivljenje festivalu nije novina. Milica Đurđević Stamenkovski i Miša Vacić su se takođe protivili festivalu 2020. godine, kada je jedan od protivnika festivala prekinuo govor na otvaranju povicima „Vratite me na Kosovo!“. Ove godine situacija nije ništa drugačija. Kako prenosi Tanjug, ministarka za brigu o porodici i demografiji smatra da ovaj festival nema nikakve veze sa kulturom i umetnošću i da je njegov cilj „da ponizi državu Srbiju i srpski narod.“. 

Ovim izjavama iskrivljuju sliku šta zapravo ovaj festival zastupa, izazivajući nacionalnu i versku mržnju. Kako objašnjava Milena Vasić, advokatica i programska direktorka YUCOM-a, za Insajder TV „Nereagovanje državnih organa na jedno sistematsko pozivanje na nasilje i na izazivanje razne nacionalne i verske mržnje nije nešto što se dešava prvi put. A nije ni prvi put u kontekstu Mirdita festivala.”

Print scree: YouTube/YUCOM Lawyers’ Committee for Human Rights

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, Sofija Todorović, u vezi sa izjavom Šapića je imala da kaže „Izjava Aleksandra Šapića ne utiče na organizovanje festivala jer se festival već godinama mahom dešava u privatnim prostorima. Festival nikome ne gura prst u oko, on ni na koji način ne vređa niti ugrožava praznike u Srbiji.“, kako prenosi Radio Slobodna Evropa

Cela ova situacija je veoma ironična, s obzirom na to da dok se predstavnici vlasti protive debatama na samom festivalu, predsednik Srbije leti za Brisel kako bi 26. juna sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem nastavio dijalog između Beograda i Prištine.


Naslovna fotografija: Canva

Sadržaj je nastao u okviru projekta „Dalji razvoj civilnog dijaloga između Srbije i Kosova“, koji sprovode Centar za regionalizam i Humanitarno Dobrotvorno Udruženje Kosova „Majka Tereza“ uz podršku Evropske unije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još