„Menstrualno siromaštvo“: Šri Lanka i Novi Zeland obezeđuju besplatne menstrualne proizvode za devojčice

Šri Lanka je zemlja u kojoj žene, u nedostatku izbora, koriste stare krpe u zamenu za menstrualne produkte. Aktivisti i aktivistkinje u toj zemlji bore se da sve žene dobiju besplatne uloške i tampone.

Kako piše „The Guardian“, većina devojka iz unutrašnjosti Šri Lanke odsustvuje sa nastave tokom menstrualnih ciklusa. To nimalo nije neobično, jer prema istraživanju UNICEF-a iz 2015. godine, više od polovine adolescentkinja ne želi ili im nije dozvoljeno da idu u školu tokom trajanja menstruacije, dok 37% njih izostaje iz škole na dan ili dva mesečno. Glavni razlog za to je bol, nelagodnost i strah da će menstrualna krv ostaviti fleke na njihovoj odeći.

Sanitarni ulošci, koji se obično uvoze, imaju visoke takse i žene su se dugo borile za to da se ulošci i tamponi okarakterišu kao nephodni. 4.2 miliona žena prolazi kroz menstrualni ciklus, a samo 30% njih ima pristup ulošcima i tamponima.

Vlada Šri Lanke je odlučila da obezbedi besplatne sanitatne produkte za 800000 žena u toj zemlji, koji bi bili lokalno proizvedeni. Prioritet će imati devojčice iz siromašnih, ruralnih krajeva. Takođe, planirana je izgradnja toaleta u oko 2500 školskih objekata.

Mnoge žene nemaju adekvatno opremljene toalete, i krpe koje koriste tokom menstrualnog ciklusa moraju da iskoriste više puta, tako da je nedostatak intimne higijene doveo do porasta broja obolelih od raka grlića materice, što je drugi po redu najčešći karcinom kod žena u Šri Lanci.

U mnogim zajednicama, menstruacija se još uvek smatra tabuom. Čak 60% nastavnika i profesora smatra menstrualnu krv nečistom. Devojčice se stide da kupe uloške ili, jednostavno, ne znaju ništa o intimnoj higijeni.

Aktivisti i aktivistkinje ispred projekta “The Arka Initiative” su predstavili model po kome bi vlada Šri Lanke trebalo da reši problem „menstrualnog siromaštva“. Smatraju da bi trebalo posećivati i u okviru zajednica uključivati žene u diskusije o intimnoj higijeni i reproduktivnom zdravlju.

Novi Zeland je još jedna od zemalja čija vlada planira da menstrualne produkte učini besplatnim za sve devojčice koje idu u školu. Primećeno je da više od 90000 devojčica odsustvuje iz škole tokom menstruacije jer ne mogu sebi da priušte tampone ili uloške.

Škole u ruralnim krajevima su prijavile da su devojčice primorane da koriste toalet papir, krpe ili stare novine tokom ciklusa kako bi prisustvovale predavanjima.

Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda je izjavila da time što će devojčicama iz najugroženijih područja ovezbediti besplatne sanitarne produkte pomoći da one nastave sa svojim obrazovanjem.

Lokalna NGO organizacija “Dignity” smatra da je vlada napravila pravi potez i da će, pored redovnog prisustvovanja, osloboditi učenice stida i osećaja da su finansijski teret samo zbog toga što su žene.

Oni dodaju i da je ovo samo početak, te da je bitno da se ulošci i tamponi učine dostupnim i ženama iz drugih marginalizovanih grupa, poput žena beskućnica ili onih sa izuzetno niskim primanjima.

Činjenica je da polovina populacije na mesečnom nivou prolazi kroz menstrualni ciklus i pristup ulošcima i tamponima nikako nije luksuz, već potreba. Nedostatak osnovnih sredstava za život onemogućava da se devojčice obrazuju, budu zdrave i da se emocionalno razvijaju. Iz tog razloga je bitno da se okonča “menstrualno siromaštvo” i da se ovi proizvodi učine besplatnim i dostupnim ženama iz svih delova sveta.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još