Slučaj „kanabis“: da li su u Srbiji optuženi stvarno krivi, ili ipak nisu?

Kada su oni koji trebaju da nas brane i čuvaju, postali oni kojih treba da se plašimo? U Srbiji je praksa da se opruženi proglasi krivim i pre zvanične odluke sudstva, načini na koje policija dolazi do priznanja su u nekim slučajevima krajne nemoralni i duboko krše ljudska prava, prava koja su duboko ukorenjena u Ustav naše zemlje. Iz tog razloga kako da znamo, da li je optuženi stvarno kriv ili je jednostavno primoran da prizna krivicu?

Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak objavljenom odlukom da je srpski državljanin Aleksandar Zličić podvrgnut nečovečnom i ponižavajućem postupanju u policijskoj stanici u Novom Sadu nakon što su on i njegov prijatelj uhapšeni 2014. godine zbog navodnog posedovanja kanabisa. Ovom odlukom Srbija je dužna da Zličiću isplati 6.700 evra za nepravdu koja mu je naneta, izveštava Balkan Insight.

Uhapšeni Zličić je tvrdio da su ga policajci pretukli u pritvoru da bi ga prisili da potpiše dokument da je imao malu plastičnu kesu kanabisa koju je policija navodno pronašla u blizini klupe na kojoj su sedeli i tako sebe proglasi krivim.

„Tačnije, četvorica policajaca su ga u više navrata udarila šakom u glavu i stomak, a jedan od tih policajaca, pretio je da će ga zadržati u periodu od četrdeset osam sati”, navodi se u odluci Evropske konvencije.

„U jednom trenutku, uhapšenom je naređeno da skine svu odeću, ali mu je zatim bilo dozvoljeno da se ponovo obuče. U strahu od dodatne policijske zloupotrebe, Zličić je na kraju potpisao dokument“, dodaje se.

Da nije samo prošao kroz psihičko mučenje u policijskoj stanici pokazuje i lekarski pregled na kojem mu je dijagnostikovana kontuzija glave i lica i kontuzija leve očne jabučice. Neuropsihijatar je takođe zaključio da pati od reakcije na ozbiljnu stresnu situaciju i „poremećaj adaptacije“.

Uhapšeni je podneo  krivičnu prijavu protiv četvorice policajaca, koju je na kraju odbacilo Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu potvrdilo je ovu odluku. U isto vreme, Zličić je procesuiran zbog posedovanja kanabisa, proglašen krivim 2017. godine i osuđen na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još