Kako nam je Svetlana Bojković očitala lekciju o odgovornosti

Srpska glumica Svetlana Bojković stala je ispred kamiona i svojim telom sprečila istovarivanje građevinskog otpada na prostoru bare Reve. Na ovoj lokaciji, kako piše Danas, od prošlog leta stotine kamiona zatrpavaju biljni i životinjski svet građevinskim otpadom, a već nedeljama građani dežuraju i sprečavaju ovaj ekološki zločin. Oni su izbrojali 40 kamiona za 45 minuta, piše Danas. Zahvaljujući glumici, polako se bude i mediji i celokupna javnost.

Naime, bara Reva predstavlja netaknutu prirodu u sred Beograda i prostor u kome žive mnoge biljne i životinjske vrste, od kojih su neke i zaštićene zakonom.

„Ispod nas su samo zatrpana stabla. Ništa nije sečeno, sve je zatrpavano. Tu su biljke, životinjski svet, sahranjeni. U ovim stablima se nalaze i gnezda orla belorepana, koji je tako redak, u Beogradu ih je osam jedinki, strogo zaštićenih, a ovde se njihova gnezda zatrpaju. Duž zelenog pojasa na levoj obali Dunava, ima divljih svinja, vidri, nutrija, imamo beli lokvanj koji je strogo zaštićena vrsta. Tu je i 130 zaštićenih vrsta ptica. Oni kao demoni dolaze buldožerima i ruše, mi smo stajali ispred njih i rekli da to ne dozvoljavamo, da je gotovo sa njihovim radovima“, rekao je za Danas pre nekoliko dana Predrag Vučić, sugrađanin koji brani Revu.

Kako piše N1, građani i aktivisti upozoravaju da ova divlja deponija preti da preraste u ekološku katastrofu i traže da se ona zaštiti zakonom kao zelena oaza Beograda i Srbije. Za Beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, piše N1, radi se samo o privremenom postrojenju gde može da se odloži zemlja „iz iskopa“ i građevinski otpad i uveravaju da taj otpad nije opasan, iako dokumenta koji to dokazuje zapravo još nema.

Portal balkangreenenergynews je izvestio da projekat “postrojenja za tretman, odnosno skladištenja i ponovnog iskorišćavanja neopasnog otpada” predviđa zauzimanje 80 hektara i postavljanje drobilice za beton. Deponija je sada visoka nekoliko metara, a meštani se žale na buku i prašinu i upozoravaju, pored ugrožavanja retkih vrsta, i na povećavanje rizika od poplava.

Glumica Svetlana Bojković svojim primerom očitala je bukvicu svima koji ignorišu ekološke probleme koji „nisu u njihovom dvorištu“, pozvala na društvenu odgovornost i podršku ekološkim pokretima.

„Bara Reva je jedinstvena ekološka oaza kojoj deponija otpada preti da preraste u ekološku katastrofu. To je stanište biljnog i životinjskog sveta, a u blizini žive i ljudi. Sve to biva poremećeno jer se tu svakodnevno istovaruju na tone šuta“, kazala je Bojković za agenciju Beta, a prenosi Danas.

Ona je dodala i da će ubuduće učestvovati u akcijama ekologa jer „ako o prirodi i životnoj sredini ne vode računa oni koji su za to zaduženi, onda naše okruženje moramo da štitimo mi građani“ i podsetila da se ne radi o samo jednom ekološkom problemu.

„Sada nas očekuje zaštita Makiškog polja. Biće mnogo posla za ekologe i potrebno je da im se pridruži što veći broj građana i javnih ličnosti“, ocenila je Bojković, prenosi Danas.

Makiš, Reva, planinske reke… nastavite niz.
Loš kvalitet vode, visoka zagađenost vazduha, uništavanje biljnog i životinjskog sveta… nastavite niz.

Vreme je da se trgnemo i nadamo se da će čin Svetlana Bojković pokrenuti ekološku revoluciju.

Foto: Printskrin Tviter/ Marko Dragoslavić

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još