LICE DANAŠNJICE: (Po)pušta anestezija (JK i ja)

Zašto se Jelena Karleuša, koja kaže da je promenila mišljenje o predsedniku, toliko čudi kada neko promeni mišljenje o njoj, nazivajući to izdajom?

Jelena Karleuša, kao i svako drugi, ima pravo da izabere političku opciju čije stavove želi da zastupa. I koji god da su njeni razlozi, niko ne sme da je vređa. Neslaganje se može, u krajnjem slučaju i mora izneti bez takvih komentara. Dakle, Jelena Karleuša ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

Imala ga je i kada nam se dopalo ono što govori, kada smo joj aplaudirali, kao i sada kada i nismo toliko srećni zbog onoga što čujemo. Ali isto tako, i naše pravo je da iznesemo mišljenje, na miran i dostojanstven način. Zašto se Jelena Karleuša, koja kaže da je promenila mišljenje o predsedniku, toliko čudi kada neko promeni mišljenje o njoj, nazivajući to izdajom?

Jeleni se može priznati nekoliko stvari. Prva je da ima visok stepen jedne od najvećih hrišćanskih vrlina, nazvanu oproštaj. Oprostila je medijima sporne naslovne strane i objavljivanje fotografija njenih intimnih delova tela. Tada sam apsolutno i nedvosmisleno stao na njenu stranu, nijednog trenutka ne ismevajući situaciju u kojoj se našla. Jeleni se takođe takođe ne može osporiti da je branila lgbt+ zajednicu u vreme kada je retko koja javna ličnost to činila. Činila je to glasno, sa velikom strašću, i dalje verujem – iskreno. Za to je bila nagrađena zahvalnošću, proglašena „gej ikonom’“ sve dok parohija nije odlučila da promeni svetitelja.

Činila je to glasno, sa velikom strašću, i dalje verujem – iskreno. Za to je bila nagrađena zahvalnošću, proglašena „gej ikonom’“ sve dok parohija nije odlučila da promeni svetitelja.

Jeleni se ipak mogu osporiti nedoslednost, česte svađe, potom pomirenja, nesnosne uvrede i ostala „pakovanja“ koje smo često pravdali ludilom šou biznisa. Ne tako sjajne reči birala je u ličnim obračunima, kao i u samoodbrani. Koliko puta je nazvala osobe koje jedu meso ubicama? A kada joj je postavljeno pitanje zašto peva na Roštiljijadi izjavila je da ne peva roštilju, već ljudima. Da li to znači da je Jelena pevala ubicama?

Karijera Jelene Karleuše zasnovana je, i dalje tvrdim, pre svega na trudu. Jelena mog detinjstva bila je neko ko je ulagao veliki napor da svojoj publici, koliko god da nas je bilo, pruži scenski spektakl kakav nijedna druga pevačica nije smatrala važnim. I zato smo je voleli, dok su je drugi, koji to nisu razumeli, osporavali. Jelena mog detinjstva stala bi u odbranu slabijeg čak i onda kada bi svi drugi okrenuli leđa. Jelena mog detinjstva nazvana je koleginicom od strane Basare, najuticajnijeg kolumniste koji je dokazao svoje trajanje. Jelena mog detinjstva pomagala je tokom poplava, uzimala učešće u mnogim humanitarnim akcijama, bila hrabra, britkog jezika, ali na kraju – pravična. Na kraju, Jelena mog detinjstva je, u skoro svim sprovedenim anketama, bila izabrana za idola mladih. Da li bi tako nešto bilo moguće danas?

Nova Jelena se više ne trudi da svojoj publici pruži ni nove pesme, a kamoli scenski spektakl, iako godinama pokušava da tako nazove svaki nastup tokom kog ponavlja iste pokrete i isti repertoar. Jedino što menja je odeća. Nova Jelena selektivno staje u odbranu slabijeg, jer je u redu deklarativno se boriti protiv nasilja, a istovremeno vršiti verbalno nasilje nad osobama koje joj se ne dopadaju. Nova Jelena više ne piše kolumne, već Instagram storije pune agresije, najčešće nam servirajući narcisovo ogledalo, a ne, kao nekad, ideju koja služi dobrobiti društva.

Zbog svega gore napisanog, nisam siguran da su Jelenu izdali oni za koje se borila, kako je napisala u objavi, pozivajući se na moj tvit.

Možda je ipak ispravnije reći da je nova Jelena izdala Jelenu mog detinjstva. Popustila je anestezija.

Foto: Stefan Mihajlovski, Twitter

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još