LEKSIKON s4:e5 / Mario Jelikić

U dečijim danima, držeći Leksikon u ruci, mnogi moji sagovornici izneli su želje i maštanja o najrazličitijim profesijama koje su ih u tom trenutku fascinirale… od astronauta i pravnika, pa do umetnika – ove želje su se vremenom, sa odrastanjem, transformisale u nešto potpuno drugo…

A kod mog današnjeg sagovornika – u mnoge stvari.

Mario radi u građevini. Mario repuje. Mario je fotograf.

Primarno zanimanje mu, možda, više i nije tako primarno jer je odlučio na fakultetu da građevina u akademskom smislu nije za njega, a incident koji je kulmunirao time što je asistenta gađao knjigom je prelila čašu. Ipak, statistika i tehničko crtanje, koje su porodično jačane kao jače strane malog Maria, još od 13. godine kada je primećen veliki talenat, bile su dovoljne da se ipak ostvari u ovoj oblasti.

A onda je u priču ušla umetnost, koja je promenila sve…

Kao dečak koji je odrastao u maloj sredini koja nije nudila veliki spektar vidljivosti o kulturi i umetnosti, u početku je kroz pisanje pesama izbacivao iz sebe emocije. Velika ljubav prema muzici, koja je dobila veće mogućnosti nakon prelaska u Beograd, podstakla ga je da se iskusi u repovanju.

Ne umem da pevam, tako da sam u ovom stilu pronašao način da se bavim muzikom. Ova želja je brzo nestala, zbog čini mi se tada nepovoljnih uslova za ovu vrstu izvođača, tako da nisam nastavio u tom pravcu. Iskreno, kod mene su sve te neke ideje bile kratkotrajne, jer mi se interesovanje gubilo, čim ne vidim rezultate brzo”, priča Mario prisećajući se ovog perioda života.

Ipak, prelazak u veći grad pružio mu je mogućnost da upozna mnogo više strana različitih umetnosti, te se pronašao u fotografiji.

Nisam bio siguran koliko će ova nova opsesija trajati, s obzirom na to da nisam previše energičan da bih van posla ispunjavao dan hobijima. Rešio sam da kupim fotoaparat, otvorim društvene mreže i krenem da pratim ljude koji se bave fotografijom. Na taj način sam naišao dosta ljudi koji su bili model za neku vrstu fotografije u kojoj sam sam želeo da se okušam. Gledanje filmova imalo je velikog udela u ovome, jer sam ih posmatrao iz takve perspektive. Kroz kadrove, osvetljenje, pozicije glumaca, ali i muzike koje im daje potpuno novu dimenziju”, podseća se Mario svojih početaka.

Isprva je želeo da se iskuša u uličnoj fotografiji, međutim ona je zahtevala dosta baš tog vremena koje sam nije davao dovoljno hobijima. 

„Modele sam počeo da tražim na Instagramu. Zapraćivao sam ih po nekim kriterijumima koji su meni bili bitni, kao što to radim i sa ljudima koji su meni bliski. Muzičkom ukusu, prirodnosti, različitosti i nekomercijalnosti. Prijatelji su se često šalili na moj račun, govoreći da uhodim ljude“, govori kroz smeh dodajući da je njemu ipak primarno bilo to da oseti slaganje u idejama koje je želeo da prikaže. „Pošto se ovom poslom ne bavim primarno, niti profesionalno, odabrao sam taj put. Da biram ono što mi se dopada, uz uzajamnu uslugu„, zaključuje.

Veliku zaslugu u ostanku u fotografiji prepisuje svojoj današnjoj partnerki Ivani, koja je riznica ideja, veliki poznavalac umetnosti, na svaki mogući način, a naposletku muza. Želja za odlaskom u Berlin, dovela ga je do nje, zbog čega se pucnjem prstiju vrlo brzo vratio nazad u Beograd. 

„Upoznavanjem nje, odluke su počele da budu brze i trajnije. Dosta je zaslužna za to što sam sada već dugo u ovom hobiju. Ona je za mene veliki oslonac, pomoćna ruka u radu i partner koji je pre svega prijatelj”, zaključuje.

Ukoliko se osvrnemo na postove na društvenim mrežama, možemo primetiti sa su one na kojima je sadašnja partnerka izazvale da spoji ljubav prema pisanju i fotografiji. Ipak, Instagram ne smatra više toliko podobnim za ljubitelje ove umetnosti, sa obzirom na to da je video bacio fotografiju u drugi plan. Namerava da nastavi sa izradom foto knjige koju je započeo, a fotografije prodaje kao printove i šalje ih u magazine.

Vidno, ženski modeli su zastupljeni na njegovom profilu, koje predstavlja svojom senzualnošću, ali i autentičnošću. Bira modele koji nisu često viđeni, ali je radio i sa mladim pop artistom Džipsijem, koji je poprilično unikatna ličnost na muzičkoj sceni.

Ljubav koju je imao prema životinjama, partnerka Ivana je dodatno produbila. Ideja koja je sinula, za budućnost, upravo je vezana za ova bića. Želi da jednog dana na svom imanju, napravi prihvatilište za životinje. Ova sfera je još jedna od onih koje nije isprobao ni u fotografskom smislu. Divlji život čini se kao sjajan beg od svakodnevnice, a čuvanje lavova primamljivo.

Laganim koracima, bližimo se već šestoj priči ove nove sezone. Naši sagovornici su vrlo inspirativni i smeli da sa vama podele neke detalje iz svoje privatnosti.

Da li su i tebe zainteresovali da se upustiš u Leksikon avanturu?

Fotografije: Ina Stanković / Zoomer.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još