LEKSIKON s4:e1 / Milan Petković

Podsetnici na detinjstvo vraćaju nas na neke davne želje o kojima smo sanjali kada smo davali odgovor na pitanje „šta bi voleo/la da budeš kad porasteš?“. Leksikon nas inspiriše baš na te uspomene iz detinjstva, a možda ste njemu rekli vaše želje, inspirisani nekim velikim imenima, koja su vam bila savršena za život u budućnosti.

Novu sezonu Leksikona otvara Milan. Da se u naš Leksikon upisao pre dosta godina, u ranom detinjstvu, zasigurno bi nam rekao da mu je najveća želja da se bavi muzikom. Da će do toga stići preko sviranja na ulici, talent šou programa i rijalitija – verovatno ne bi pretpostavio. Ali cilj je važan, a danas ovaj mladić živi svoj san.

No, krenimo od početka.

Dakle, Milan je oduvek znao da želi da se bavi pevanjem. Njegov talenat prepoznat je rano, kada je krenuo da školuje svoj glas uz podršku muzikalne porodice – dede harmonikaša i oca gitariste. Ipak, za uspeh u ovom poslu morao je da napusti rodno mesto na jugu Srbije, spakuje kofer i ponese ga put Beograda.

Sa malom svotom novca, iznajmio je stan za čiju kiriju je zarađivao isključivo od svog glasa i to – sviranjem na ulici. Punih pet godina uspevao je da sredstva za život obezbeđuje svojim talentom – uz pomoć slučajnih prolaznika.

„Talenat je uvek nagrađen od onih koji umeju da ga prepoznaju. Iako sam igrao na rizik, znao sam da će biti vredno. Bio sam ubeđen u to. Od korena nisam pobegao jer sam želeo, tražio sam sebi šansu, koju veliki grad nudi i rešio da je zgrabim oberučke. Sada mogu da kažem da je bila vredno rizika“

Život piše romane, a svoj životni ovaj momak naslovio bi u stilu muzike – „Sa namerom pođoh u veliki grad„.

Podsetnik na detinjstvo je poklon od pokojnog dede, kasio na kom je uporno uvežbavao pesmu koja se devedesetih vrtela na televozoru. Prstom jedne ruke svakodnevno je svirao i pevušio „Hondorov let“, dok ga jednog dana roditelji nisu sasvim slučajno čuli iz druge sobe. Tada je rešeno da će ići u muzičku školu. 

Pevačka karijera nije u popunosti očekivanje oca, koji je smatrao da će ipak poći putem porodičnog biznisa. Ta uloga prepuštena je bratu, a Milan sada nastupa po klubovima širom Evrope i van nje.

Knez Mihajlova, nekadašnji Stari Boem, striptiz bar, te Butik trojka, samo su neke od usputnih stanica do velike bine Beogradske arene. 

„Godine sviranja u poznatom Knezu, dovele su me do prve prave prilike, do Lepog Miće i nekadašnjeg Starog boema. Tu sam prvo počeo da nastupam. Sva prethodna obećanja bila su, što bi se reklo, ludom radovanje. Nakon što se lokal zatvorio, prešao sam u ulogu di džeja u stripiz klubu. Sada deluje da su mi se prilike nekako nameštale na ruku. Poznastvo iz rijalitija dovelo me je potom do koordinatorke Idj-a, Marije Mikić. Valjda je ta navika nošenja gitare bila poput talismana. Voleo sam da pevušim devojkama koje su radile u klubu, pa je silom prilika jedan takav dan doveo i do većeg nastupa, u tada vrlo poplarnom dragulju noćnih izlazaka, Butiku trojci. Ostaje mi samo ta Arena.’’

Za svoju dušu ovaj ljubitelj panka, soula i džeza, zapeva u udobnosti svog doma dok se opušta uz piće (nealkoholno), sa nogama uvis na stoliću. To je momenat potpunog zena, kada se oseća svojim. Onim što jeste zaista.

Za inspiraciju krivi – ljubav. One najveće i najbolnije stvaraju najbolje tekstove. Ljubav je pokretač, a porodica stabilnost.

Ali, ponekad, i izvor anksioznosti. Kao jedan od dvojice članova porodice koji nema decu – pritisak na Milana raste, dok on svoju „drugu polovinu“ još uvek čeka. Za njega nema žurbe, jer ljubav nije od danas do sutra, niti je očekivanje da se uzvrati pruženo.

ČAROBNI ŠTAPIĆ

Po sebi duboko emotivan i empatičan, zgrožen je načinom na koji lečimo decu. Čarobnim šapićem, u svojim rukama izlečio bi sve bolesti, kada bi mu u ruke dospeo. Vrline čoveka, a i mane, vidljive su u onim sitnim, naizgled nebitnim situacijama – poput treiranja konobara u kafiću, davanja sitnine iz džepa detetu koje prosi… ili tom nekom pevaču ili sviraču koji radi za svoj san.

Vreme je pogrešno za ispravne, a pravo za pogrešne.

Kuća na planini, sa kravama i domaćim đakonijama čini se kao savršen način da se skloni kada dođe vreme za to. Ili možda Japan, koji je želja na bucket listi. 

Leksikon je otvorio svoju novu sezonu – u potpuno novom ruhu.
Pronađite više na Instagramu, a možda baš vi popunite sledeću stranicu.

Fotografije u tekstu: Ina Stanković

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još