LEKSIKON s3:e15 / Stefan Gajić

„Prelistavam staro izdanje i razmišljam šta bi mogli reći, što bi ostalo upečatljivo. Šta to mogu reći obični ljudi? Veliki broj nas će tvrditi da ne postoje specifičnosti koje nas izdvajaju iz mase, kako živimo obične živote. Međutim, leksikon i jeste za vas „obične i normalne’’. Generacijama bliskoj mojoj ova sveščica je podsetnik na školske dane, a Zumerov leksikon je i za vas koji nemate sećanja na deljenje slatkih tajni sa društvom iz klupe. Barem ne u toj formi“ , govorim sebi. 

Iako svako doba ima magičnih i onih malo manje, momenata, ponekad poželimo da detinstvo ne prestane onda kada odrastemo. Kada prerastemo onaj metar na štoku vrata, a godine više ne možemo prebrojati na prstima obe ruke i broj svećica na rođendanskoj torti počne da se povećava. 

dozvoli da se predstavim 😄

Ne znamo koliko vas od malih nogu zna šta će biti zvanje za ceo život. Ne znamo da li je moguće da nakon osnovne škole, pa potom srednje shvatimo da je napravljen izbor onaj pravi za nas. Ista pitanja se Stefanu i meni motaju po glavi. Diskutovaćemo o tome, jer se čini da smo oboje bili pomalo nesnađeni u tom sistemu. 

Nalazimo se na počeku Ade Ciganlije, a ovaj leksikon za razliku od prethodnih, nije nas naterao da nađemo sklonište od kiše. Dok koračamo, suncu dajemo da odluči gde ćemo se zaputiti. Kafa je must have. Svraćamo do prvog lokala, gde uzimamo kafu za poneti, nakon čega se upućujemo ka obližnjem stolu sa klupicama. 

Smestili smo se, te je vreme da još jedna stranica leksikona bude popunjena. Stefan je od nedavno Zoomerovo lice, a ja dobijam priliku da upoznam novog kolegu iz redakcije. 

Razgovor je već uveliko počeo, a vodolija naspram mene, karakteriše sebe kao osobu koja voli slobodu, ali mu je potrebna osoba pored da sve stvari balansira, dok pogledom preleće preko pitanja ispred sebe. Okolnosti su nam oboma odložili viđenje sat nakon dogovorenog vremena, što je bio razlog da se izvinjenje provuče par puta kroz razgovor.

Pored karakterističnih osobina zodijaka, opisuje sebe i kao neorganizovanu osobu sa glavom u oblacima, ekstroverta koji uvek kasni a želi sve da proba. 

Pa hajde da počnem iz početka. Rodom sam iz Paraćina, gde sam završio osnovnu i srednju školu. Nadao sam se karijeri u sportu, ali sestre su mi nagoveštavale da ipak trebam da se pozabavim obrazovanjem, jer niko neće glupog fudbalera. Okolnosti su se činile dobrim, međutim čini mi se da mi je u tom periodu, dosta suflirano. Odluka o daljem obrazovanju, nije ona koju sam želeo da povežem sa ljubavlju prema fudbalu, ali valjda je tako trebalo”, objašnjava ukratko, te nastavlja: „U sedmom razredu osnovne škole, roditelji su mi se razveli. Dakle, malo pre nego što je bilo vreme da se odluči o daljem školovanju. Primerom jednog rođaka, poželeo sam da se bavim fizioterapijom. Sanjario sam da se jednog dana nađem u timu velike Crvene zvezde. Međutim, majci, pretpostavljam strahom da ne ostane sama u tom trenutku, moja ideja nije bila tako simpatična. Školovanje za ovu struku podrazumevalo je da se preselim u drugi grad. Ne mogu da budem siguran koje su bile njene sumnje, pa je ne krivim, što me navela na drugi put. Odluka zapravo nije bila loša jer taj period pamtim po lepom društvu iz škole”, završava. 

Stefan je sada diplomirani pravnik. Nakon dugog perioda studiranja, diploma je došla, ali se činilo da je tadašnja odluka o profesiji iz snova, samo odložena. 

Budući da su se studije otegle, morao je raditi nešto u međuvremenu. Prisećamo se prvih plata i poslova. Moja je bila 16000, a Stefanova upola manja. 

Na trenutak, pažnju odvlači osa na mojoj bluzi, a olakšanje nakon odgovora da nisam alergična se vidi na njegovom licu, budući da ne bi umeo da mi pomogne da je slučaj drugačiji. Dala sam mu ideju kako može reagovati, pomalo morbidnu, što nas je oboje nasmejalo. 

Elem, prvi posao je podrazumevao raznošenje novina po kraju. Slatke su to parice bile, dovoljno za koje piće i paklu cigareta. Račune sam samostalno počeo da plaćam mnogo kasnije. Posao je dalje vodio najviše ka prodaji, tako da je prelaskom u Beograd to bila manje više jedina sfera bavljenja. Nije to loše išlo, jer sam po prirodi vrlo pričljiv. Kao što sam pomenuo, zaista mi interesovanja idu na sve strane. Evo, vidiš, sada sam počeo piskaranje u Zumeru, što mi nije tako strano, s’ obzirom na to da su mi u porodici svi na neki način medijski radnici. Ćale je novinar, majka se bavila marketingom, jedna sestra radijskim voditeljstvom, a druga psihologijom. I ja sam imao tih hobija, za koje mi je pomalo žao što ih pre nisam unovčio. Bavio sam se modelingom, odnosima sa javnošću, blogovanjem. Shvatio sam da mi se to dopada pa sam se sada usmerio ka tome. Ideja o vidljivosti u medijima mi je jako privlačna. Samo da nisam toliko neorganizovan i da mi pažnja ne luta. Evo sada recimo ja dok ovo pišem, slušam tebe i razmišljam o milion onih stvari iz raznih rokovnika koje još nisu ispunjene”.

Balans u svemu tome je devojka, koja je jako organizovana ekonomistkinja. Glava u oblacima, uz njenu pomoć, noge drži čvrsto na zemlji.

Neki bi ga okarakterisali kao osobu kojoj je teško da izađe iz zone komfora. Ne smatra da je tako, već da ga svi ti ljudi okolo vrlo lako iz nje izvlače. Kao vrlo ekstrovertna osoba, okružen je različitim manjim krugovima društva. Rođendan se često slavi iz dva puta, budući da te ljude nije lako sklopiti u jednu celinu. Tvrdi da bliske ljude ne bira po nekom principu dopadanja, već da društvo odabira njega, te da je ono različito shodno fazi života. 

Dok pričamo zadržavamo se na pitanjima u leksikonu, a čini se da je opisati sebe pomalo teško.

Ne mogu reći da poznajem sebe, ali smatram da je spoznaja te činjenice dobar korak, jer sam uveren da nam je svima lakše da lažemo sebe kako bi se opravdali za neke postupke”, zaključuje.

Smatram mišljenje validnim, kao i ono da sebi dozvolimo da slobodno stremimo ka ispunjenju sopstvenih želja, makar one bile loš izbor. Ideja putovanja po mestima, dok ne pronađeš svoje mi se čini kao sjajna, kao i pojam digitalnog nomada. 

Predlaže da se zajedno upustimo u takve avanture, a usput hvatamo priče, jer smo mi Zumerovci jedni uz druge. Stefan je sada na pravom putu da svoje hobije pretvara u dobitak. Radujemo se zajedno njegovim tekstovima i idejama koje može da uvede kako bi zajedno još rasli. 

Hajde da vidimo kako će to izgledati.

Stay tuned…

bez selfija ne može 🤭

Da li si već pronašao/la svoj put? Leksikon je sada već u velikom zaletu spreman na buduće priče vas (ne)običnih. Petak je rezervisan za tebe. Vidimo se!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još