Ugrožavanje sigurnosti Dinka Gruhonjića kao podsetnik na bezbednost novinara u Srbiji

U proteklih nedelju dana prisutan je sve ozbiljniji slučaj linča nad Dinkom Gruhonjićem, novinarom i vanrednim profesorom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ovaj slučaj otpočeo je preko interneta, ali se ubrzo proširio na radno mesto i mesto stanovanja Gruhonjića.

Gruhonjić se našao u centru pažnje medija kada je po internetu počeo da cirkuliše izmontiran video klip sa tribine u Dubrovniku, kada je Gruhonjić izjavio sledeće: „Izmislili su mi ime Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime, Dinko kao Dinko Šakić. Ali eto nisu se setili, nije im mašta dobacila dotle nego su mi morali Sabahudina dati.” Međutim, u izmontiranom videu isečena je druga rečenica, sa ciljem da se ostavi utisak da se Dinko Gruhonjić ponosi time što deli ime sa ratnim zločincem. Poenta Gruhonjićeve izjave bila je u tome da je njegovo pravo ime već samo po sebi prigodno za uvredu ili poređenje.

Iz Radio Slobodna Evropa zaključuju da ovaj video, kao i nastavak kampanje širenja mržnje protiv Gruhonjića, potiču iz Telegram grupa sa velikim brojem praćenja, a koje su ekstremno desničarskog i rusofilskog karaktera. Grupa Ocilo, na kojoj je montirani video originalno podeljen, u svom opisu deklariše se kao odbrana našeg nasleđa, vere i sabornosti za celovitost i nezavisnost Srbije, protiv NATO grabljivaca, zapadnog vampirizma, LGBT agentura stranog uticaja, za očuvanje srpskih zemalja. Prisutne su i grupe koje na proruski način izveštavaju o agresiji Rusije nad Ukrajinom, kao i kanal Dejana Berića, srpskog državljanina koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini. Berićev kanal prati više od sto hiljada ljudi.

Ubrzo se onlajn poziv na linč proširio i na stvarni svet. Na ulazu zgrade Dinka Gruhonjića osvanuo je grafit sa natpisom „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman”.

foto / RSE

Međutim, stvari ni tu nisu stale. Na zvaničnom profilu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predsednica Ivana Macak obratila se dekanki i ostatku fakulteta sa pozivom da se Gruhonjić sankcioniše. „Profesor Gruhonjić svojim izjavama duboko diskriminiše studente na nacionalnoj i verskoj osnovi, širi govor mržnje i smatramo da time narušava sve principe tolerancije i razumevanja koji su utemeljni na novosadskom Univerzitetu.”

Macak je, pored funkcije predsednice Studentskog parlamenta, četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini. Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija ove partije, navodi RSE.

Novosadski Filozofski fakultet obustavio je rad u četvrtak ove nedelje, zbog blokade fakulteta usled protesta protiv Gruhonjića. Okupljeni su ušli na fakultet i zahtevali sankcionisanje Gruhonjića. Kako tvrde, oni se bore protiv govora mržnje. Ako se uprava Fakulteta ne oglasi oni će se obratiti etičkoj komisiji Univerziteta, ali nije razjasnio zašto to studenti nisu uradili pre nego što su blokirali fakultet – navodi Danas.

Obaveštavamo Vas da je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu iz medija saznao da Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu poziva na blokadu Fakulteta kao jedne od članica Univerziteta i time potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

Očekujemo od Univerziteta u Novom Sadu da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta, a od nadležnih organa da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

S obzirom na okolnosti i moguće rizike po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, Fakultet je doneo odluku da obustavi sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad. Napominjemo da na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana i da će Fakultet obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad.

Iz zvaničnog saopštenja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Foto: Srbija Vesti

Među okupljenima na protestu, kako se tvrdi, Studentskog parlamenta, najmanji broj čine studenti samog fakulteta, dok dobar deo čine mladi povezani sa desničarkim organizacijama i vladajućim režimom.

Policija je bila obaveštena i došla je na mesto dešavanja, međutim, otišli su sa prostora fakulteta bez ikakve intervencije. Nezvanično, nije bilo osnova za intervenciju, iako se protest desio nenajavljneno u hodnicima fakulteta, sa studentima i zaposlenima unutra u tom trenutku.

Omladinska organizacija STAV oglasila se nakon objave ovog dokumenta na profilu parlamenta, osuđujući napade na profesora i njegovu porodicu. Takođe, naglašavaju da ne stoje iza stava Studentskog parlamenta i zahtevaju da se predstavnici parlamenta izjasne koji studenti zahtevaju sankcije nad Gruhonjićem. U petak, 29. marta održan je studentski protest ispred novosadskog Filozofskog fakulteta sa ciljem prekida napada na Gruhonjića.

foto / STAV

Dela koja su počinjena u proteklih nedelju dana nad Dinkom Gruhonjićem predstavljaju ozbiljnu pretnju nad bezbednošću njega i njegove porodice. Prema zakonu, ugrožavanje sigurnosti pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kažnjava se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, dok se za pretnje novinarima, advokatima, policajcima i državnim funkcionerima predviđa zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podnelo je krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti Gruhonjića. Pretpostavka je da nije teško doći do identiteta onih koji su pretili onlajn, kao i onih koji su ispisali grafit na ulazu zgrade, budući da je pokriven kamerama. Međutim, u trenutku pisanja ovog teksta, nije došlo do napretka u slučaju.

Montirani video Dinka Gruhonjića zaključen je pitanjem „Da li je vreme za promene?” Iako iz kompletno različitog ugla, i mi se pitamo isto.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još